Yemek Bağımlılığı ve Dopamin

Yemek bağımlılığı, günümüzde işlenmiş yüksek kalorili ve yüksek oranda şeker ve yağdan zengin besinlerin uzun bir süre tüketilmesi sonucunda oluşan bir bağımlılıktır. Ayrıca duygu durum bozuklukları, duygu denetiminde zorluk, stresle baş etmede zorluk ya da depresyon gibi rahatsızlıklarda kişinin ruhsal sorunlarıyla başa çıkma çabası sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.

Dopamin, kişinin kendini enerjik hissetmesini ve yaptığı işlerden keyif almasını sağlayan hormonlardan biridir. Aşırı yağlı yiyecekler tüketildiğinde, bu besinlerden alınan keyifle birlikte vücuttaki dopamin miktarının da arttığı görülür. Bu yiyeceklerin tüketimi gerekenden fazla arttırıldığında ise beyin kimyası değişmeye başlar. Örneğin aşırı yağlı bir hamburger tüketildiğinde bir anda fazla miktarda dopamin salgılanır ve kişinin beyninde kısa süreli bir keyif artışı ortaya çıkar. Buna belli bir süre devam edilirse beyin kimyası değişime uğrar. Kişi artık keyifsiz hissettiğinde kendisini bu hamburgeri tüketirken bulmaya başlar. Bunlar yemek bağımlılığının başladığının ve stresle tetiklendiğinin ilk göstergesi olabilir.

Fazla Yağ Fazla Dopamin Anlık Keyif Artışı Keyifsizlik Durumu Daha Fazla Yağ

Daha Fazla Dopamin.

Dünyaca ünlü bir yemekk zinciri 2010 yılında satışlarında ciddi bir yükselişe de yol açan bir değişikliğe giderek, pizza tarifini %40 daha fazla peynir içerecek şekilde değiştirdi. Bu yeni pizzanın sadece bir dilimi bile bir günlük tüketilmesi tavsiye edilen katı yağ oranının üçte ikisini içeriyor. Tüketilen miktar ise bir dilimden daha fazla olduğu için günlük alınması gereken yağ miktarı aşılmış oluyor.

Katı yağlar hem kalp krizi riskini arttırıyor hem de dopamin seviyesini arttırarak bağımlılığa yol açabiliyor. Bu durum içeriğindeki yağ oranının arttırılmasından sonra satışların neden bu kadar arttığını açıklıyor. Tüm bu içerik değişikliğine rağmen internette pizzacılarla ilgili şikâyetlere bir göz attığınızda, şikâyetlerin genelde, pizzanın içeriğinin eskisi kadar yoğun olmadığına ya da sosların eksik geldiğine yönelik olduğunu göreceksiniz. Bu durum aslında insanların bu aşırı yağlı besinlere tolerans geliştirmekte olduğunu düşündürmektedir. Tolerans bir maddeden alınan hazzın aynen devam edebilmesi için alınan madde miktarının sürekli olarak arttırılması demektir. Tolerans bağımlılık yapan maddeler ya da davranışlarla yapmayanları birbirinden ayıran en önemli belirleyicilerden biridir.