OKUL ÇAĞINDA BESLENME

Okul günleri çocukların ailelerinden ayrı kaldığı ve birey olmayı en belirgin hissettikleri dönemlerdir. Bu dönemlerde kendi seçimlerini kendileri yapacağından beslenme konusunda bilinçli olmaları çok önemlidir. Bu dönemlerde çocukların beslenmesini, arkadaşları, öğretmenleri ve sosyal medya etkilemektedir.

Okul çağındaki çocuklarda beslenme, çocukların derse olan ilgisini, konsantrasyonunu ve sınavlarda olan başarısını etkilemektedir. Bu nedenle ilk olarak sabah kahvaltısının yeterince doyurucu ve her besin grubundan yiyecekleri içermesi gerekir.

Kahvaltı seçenekleri:

1 bardak süt , 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 2 tam ceviz içi, 1 domates, 2 salatalık ve 1-2 dilim esmer ekmek.

1 bardak taze meyve suyu, 2 dilim esmer ekmek arası kaşarlı tost, 1 avuç maydanoz, taze nane

1 bardak meyveli kefir, peynirli maydanozlu omlet, 2 salatalık, 1 kapya biber, 1-2 dilim esmer ekmek

1 yumurta, 1 muz, 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, süt ya da yoğurt

Çocukların beslenme çantası özenle hazırlanmalı ve sağlıklı tercihler yapılmalıdır.

1. GRUP: Haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et ve kurubaklagiller.

2. GRUP: Mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler. (Domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, muz, elma, üzüm, kiraz, erik vs.).

Birinci gruptan besinler seçilerek ekmek arasına konulmalıdır. İkinci gruptan da bir meyve ve bir sebze. Bunların yanına ek olarak bir tam ceviz içi veya 5 adet fındıkta eklenirse daha tok tutucu ve sağlıklı bir beslenme çantası oluşturulmuş olur.

Çocukların her besini sevmesini ve bunları tüketmesini bekleyemeyiz. Bazı yiyecekleri sevmemeleri gayet doğaldır. Sevmediği yiyeceklerde zorlanması daha isteksiz olmasına sebebiyet verir. Bir besin sevilmiyorsa onu garnitür şeklinde başka yiyeceklerin içine ilave ederek çocuğa yedirilmelidir. Çocukların tabakları oluşturulurken renkli ve güzel görünmesine özen gösterilmelidir. Paketli gıdaları tüketmelerine mümkün olduğunca engel olunmalıdır. Marketten alınan bir paketli gıdayı çoğu zaman çocuğun bir kez yemesi o maddeye bağımlı olması için yeterlidir. Çocuklara küçük yaşta kazandırılan sağlıklı beslenme alışkanlığı bütün yaşamını etkileyeceğinden bu konuda bilinçli olunmalıdır.

Diyetisyen Abdül Samet Koçyiğit