Intermittent Fasting Nedir?

Türkçeye “aralıklı oruç” olarak çevirilen intermittent fasting (IF) son yıllarda üstüne çalışmaların arttığı oldukça popüler bir beslenme sistemidir. Vücudu sistematik bir açlığa maruz bırakıp sağlığı iyileştirmek ya da zayıflamak için uygulanan bir yeme sistemidir.

Intermittent Fasting Yöntemleri Nelerdir?

Aralıklı oruç diyetinin birkaç farklı yöntemi var. Bunlar günü ya da haftayı yeme ve oruç tutma süreçlerine bölmeyi hedefler.

16/8 Yöntemi: Günlük 8 saatlik bir yeme periyodu belirleyip geri kalan 16 saatte oruç tuttuğunuz yöntemdir.

Ye/Dur/Ye: Bu yöntem haftada 1 veya 2 kez yaptığınız bir öğünden sonra 24 saat oruç tutmayı içeren sistemdir. Tek öğün beslenme olarak da adlandırılır.

5:2 Yöntemi: Haftanın ardışık olmayan 2 günü yalnızca 500-600 kalori tüketilerek diğer 5 gün normal beslenme düzenine geçilen yöntemdir.

Aralıklı Açlığın Bazı Faydaları

Kilo vermek için fayda sağlayabilir.

İnsülin direncini azaltabilir.

Yapılan bazı çalışmalar sistematik açlığın kansere karşı etkili olabileceğini gösteriyor.

Yaşlanma karşıtı olabilir çünkü farelerde yapılan çalışmalarda yaşam süresini uzattığı görülmüştür.

Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlayabilir.

Aralıklı Orucu Kimler Yapmamalıdır?

Diyabetli bireyler, yeme bozukluğu geçmişi olanlar, gebe ya da emzirme döneminde olanlar, tansiyon problemi olanlar bu beslenme modelini uygulamayınız. Bir kronik hastalığınız ve devamlı kullandığınız ilaç varsa beslenme uzmanından bilgi almalısınız. Bu beslenme modeli hakkındaki araştırmalar henüz erken aşamadadır. Çalışmaların çoğunun da küçük hayvan gruplarına yapıldığı unutulmamalı, bir beslenme uzmanı desteği olmadan bu modeli uygulanmamalıdır.

Diyetisyen Abdül Samet Koçyiğit