VİRÜSLERE KARŞI AY ÇEKİRDEĞİ ÇİTLE!

Virüsler kendi başlarına hayatta kalamazlar, daha doğrusu çoğalmak için canlı hücrelere ihtiyaçları vardır. Hücrelerin içerisine girerek burada kendi RNA’larını hücrelerin DNA’sına gönderirler daha sonra hücre içinde çoğalır ve hücreyi yok ederler. Burada bir savaş ortamı vardır. Hem kendi hücrelerimiz hem de virüslerden kaynaklı olarak serbest radikaller ortaya çıkar. Serbest radikaller virüsleri öldürdüğü gibi kendi hücrelerimize de zarar verir işte bu savaş ortamında savunma sistemimiz devreye giriyor ve antioksidanları kullanıyoruz. Antioksidanlar basit bir dil ile anlatacak olursak bizim hücrelerimiz zarar görmesin diye kendilerini feda edip virüsleri yok ediyor hücreyi koruma altına alıyorlar. Bu durumda savunma sistemimizi güçlendirmek için ‘’Antioksidan’’ maddelere ve bunların etkinliğini artıracak kaynaklara ihtiyacımız var demektir.

Selenyum, antioksidan savunma sisteminde ve İmmün sistemde önemli görevleri bulunan esansiyel bir mineraldir. Selenyum (Se), peroksinitrit hasarından endotelyal hücreleri korurlar. Hidrojen peroksit ve lipit hidroperoksit gibi birçok reaktif oksijen türlerinin etkisini azaltırlar. İmmün hücreleri oksidatif stresten korurlar. Ayrıca vücudumuzun ürettiği önemli bir ‘’Antioksidan’’ olan ‘’Glutatyon’’ sentezini uyarırlar. Sigara içen bireylerde Selenyum seviyesinin düşük olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır. Bu nedenle virüslere karşı verilen mücadelede selenyumdan faydalanmamız önem arz etmektedir.

Herhangi hastalığınız yani tüketimine engel olacak bir durumunuz yoksa günlük 50 ile 100 mikrogram selenyum almanız virüslere karşı savaşta faydalı olacaktır. Selenyum birçok hayvansal gıdada bulunur –Tavuk, hindi ve yumuta gibi- fakat burada pişirme ile bunlarda bulunan selenyum %50 kayba uğrar. Ton balığı gibi kaynaklarda da bulunur fakat bunlar da vücutta ağır metal birikimine neden olabilir bu yüzden hayvansal gıdalardan karşılamaya çalışmak doğru bir tercih olmayacaktır. Selenyumu yalnızca ay çekirdeği çitleyerek karşılamanız mümkündür. Evde kalmanız gereken bu günlerde biraz ay çekirdeği çitleyerek günlük almanız gereken selenyumu alabilirsiniz. Tabi daha az kalori daha çok selenyum istiyorsak brezilya cevizi sizin için çok daha mükemmel bir kaynak olacaktır. Yalnızca 2-3 tane brezilya cevizi yiyerek fazlasıyla selenyum almış oluruz.

Diyetisyen Samet Koçyiğit