FARKLILIKLARLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK: KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ

Herkese merhaba, bu hafta son günlerde tartışma haline gelen Aksaray’daki 42 otizmli çocuğun diğer çocukların velileri tarafından yuhalanmasına istinaden engelli çocuklar ve diğer çocukların aynı ortamda okutulması durumunu tartışacağız. Yani engelli çocuklar ayrı bir eğitim kurumunda mı eğitim görmeli, benim çocuğum yetersizliği olan çocuktan olumsuz anlamda etkileniyor mu, çocukların yetersizliği olan çocuklar yüzünden akademik başarıları düşer mi gibi aklınıza takılan sorulara genel bir cevap vereceğim.
Öncelikle yaşanan olay için bir hayli üzgün olduğumu söylemek isterim. Eğitimin her bireyin en doğal hakkı olduğunu, herkesin çocuğunun ve kendisinin birer engelli adayı olduğunu unutmamasını ayrıca farklılıklara saygılı olmanın ülkemiz siyasi,sosyal hayatı açısından bir hayli önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Şimdi asıl konumuz olan kaynaştırma eğitimine.
Kaynaştırma eğitimine genel bir tanım yapmak gerekirse, yetersizliği olan bireylerin diğer akranlarıyla
aynı ortamda eğitim almaları olarak tanımlayabiliriz. Kaynaştırma eğitiminin amacı, engelli çocuğu normal hale getirmek, onu tedavi etmek değil; onun ilgilerini, değerlerini, ihtiyaçlarını fark edip, bu ilgi ve yetenekleri en üst düzeyde kullanmasını sağlamak ve en önemlisi bu çocuğun sosyal bir birey olmasını sağlamaktır.Akranlarıyla bir arada eğitim alan engelli çocuk özgüven sahibi, atılgan, problem çözme yetisi gelişmiş bir birey olacaktır. Ayrıca kaynaştırma eğitimi uygulanan engelli çocukların öğrenme ve uygulama süresinde olumlu anlamda bir değişim vardır. Hal böyleyken onların elinden eğitim hakkını neden alalım? Onların daha iyi eğitim almasını istemek yerine yuhalamak neden anlamış değilim.
Peki şimdi gelelim madalyonun öteki yüzüne. Kaynaştırma eğitiminin yetersizliği olmayan çocuklara faydası yok mu sanıyorsunuz? Elbette var. Bizim millet olarak eksiğimizdir farklılıklara saygı duymayışımız. Birisi farklı siyasi görüşten olur kavga ederiz, farklı inanıştan olur kavga ederiz, farklı giyinir dışlarız, farklı bir hayat görüşü vardır yadırgarız. Bizim ülke olarak farklılıklara saygı duymayı öğrenmemiz gerek. İşte en önemli artısı bence bu. Normal çocuklar da dünyanın farklılıklarla dolu olduğunu ve bu farklılıklarla bir arada yaşadığımızı kavrar. Aslında farkında mısınız? Kaynaştırma eğitimi çocuğunuza çok büyük bir yaşam becerisi kazandırıyor. Ayrıca normal çocuk engelli bireye nasıl yaklaşması gerektiğini, neye ihtiyacı olduğunu görerek, yaparak ve yaşayarak öğrenir. Bu çocukta yardımlaşma ve empati becerisinin gelişmesini sağlar. Yıllarca engelli bireyler ve diğer bireyler ayrı okullarda okutulduğu için bugün onların çektiklerinden habersiziz. O yüzden engelli rampalarının önüne araba park ediyoruz. O yüzden sokaklarda araçlarla yan yana giden canlarını tehlikeye atan tekerlekli sandalyeli bireyler görüyoruz. Yani farklılıklarla bir arada yaşadığımızı unutuyoruz. Kaynaştırma eğitiminin meyvesini umarım ileride alacağız. Daha bilinçli vatandaşlar yetiştireceğimizi düşünüyorum.
Değerli okurlar merak etmeyin, kaynaştırma eğitiminin çocuğunuzun davranışlarında veya akademik başarısında olumsuz bir yansıması yoktur. Aksine yardımlaşma, farklılıklara saygı duyma, empati gibi önemli hayat becerileri geliştirir ve daha anlamlı bir yaşam sürmesine, daha bilinçli bir vatandaş olmasına katkı sağlar. Farklılıklara saygılı bir ülke olmak dileğiyle…

Email: [email protected]