SAĞLIKLI EBEVEYNLİK İÇİN KİTAP ÖNERİLERİ

Merhaba Değerli Okurlar,
Bu hafta sizlere etkili anne baba olmak için altın niteliğinde tam 5 kitap tanıtacağım. Bu kitapları okurkenki bakış açınız önce kendi anne babanız ve onlarla olan ilişkiniz, onların size davranışları, sizin çocuğunuza nasıl davrandığınız olursa bu kitapların etkili anne baba olmanıza büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü aile içi ilişkiler bir zincir gibidir ve ebeveynden çocuğa ondan da onun çocuğuna aktarılır gider. O yüzden bu kitapları okurken bakış açınız dediğim gibi öncelikle siz ve sizin çocukluğunuz olmalı. Hatta hatırlıyorsanız büyükanne ve büyükbabalarınızın ebeveynlerinize nasıl davrandıklarını da gözden geçirebilirsiniz. Özellikle ilk iki kitabımız kendi iç dünyanıza, kendinizi ve aile örüntülerinizi keşfetmenize yardımcı olacak böylelikle etkili anne baba olmaya ilk adımı atmış olacaksınız. Şimdi geçelim kitaplarımızı tanıtmaya.

1-Zor Bir Ailede Büyümek: İletişim Yayınları’ndan kitaplıklarımıza ulaşan bu kitapla aile içi örüntüleri anlayacak, kendi ailenizi, kendi yaşantılarınızı sorgulayacak, bununla beraber sizinkinden farklı bir çok hayata tanıklık edeceksiniz. Kitapta anlatılan vakalar sayesinde size acı veren duygularla yüzleşecek ve önerilen çözüm yollarıyla hayatınızı bu duyguların olumsuz etkisinden arındırıp hasar gören özsaygı ve özgüveni yeniden kazanmak isteyeceksiniz.

2-İçimizdeki Çocuk: Remzi Kitapevi’nden bizlere ulaşan bu kitabı, değerli hocamız Doğan Cüceloğlu’nun kaleminden okuyoruz. Bu kitapla içinizdeki seslerin farkına varacak, içinizde anne babanızın mı yoksa sizin çocukluğunuzun mu konuştuğunu size sorgulayacaksınız. Şimdiki seçimlerinizde, yaşantılarınızda hangi sesin ağır bastığını size keşfettirecek ve bunun sonucunda size gelişim için bir kapı aralayacaktır.

3-İnatlaşmadan Ebeveynlik: Doğan Kitap’ın Anne Baba Akademisi serisinden olan bu kitapla doğru ebeveynliği, otorite ve özgürlük bağlamında inceleyecek, çocukların sizlerle iletişimindeki alt mesajları öğrenmeye çalışacaksınız. Ayrıca sakin, güçlü, ne yapacağını bilen bir ebeveynin mutlu ve psikolojik sağlamlığı kuvvetli çocuklar yetiştireceğini göreceksiniz.

4-Anne Baba ve Çocuk Arasında: Okuyan Us Yayınlarının bize sunduğu bu kitap, sanki ebeveyn ve çocuk arasında yaşanan yahut normal yaşamda çocuğun karşılaşabileceği krizlere etkili bir şekilde müdahale ediyor. Bu kitabı okuduktan sonra iddia ediyorum çocuğunuzla iletişiminizi tekrar gözden geçirecek ve hatalı davranışlarınızı fark edip yeni ve sağlıklı bir iletişim başlatacaksınız. Tabi bunun gerçekten isteyen ve çaba sarf eden ebeveynlerin yapabileceği bir şey olduğunu da unutmamak gerek.

5- Beni Ödülle Cezalandırma: PDR alanının değerli hocalarından Özgür Bolat’a Doğan Kitap aracılığıyla ulaştığımız bu kitapla: Ödül, neden motivasyonu düşürür? Ödülle değerler neden öğretilemez? Ödül, yaratıcılığı neden olumsuz etkiler? Ödülle büyüyen çocukları ne tür tehlikeler bekler? Mutlu ve başarılı bir çocuk gerçekte nasıl yetiştirilir? gibi soruların cevabını bulacak etkili ve doğru ebeveynlik için sağlam bir adım atacaksınız.

Sevgili okurlar, doğru bir ebeveyn olabilmek için önce çalışmanız gereken kişinin kendiniz olduğunu unutmayın. Çünkü aile içi ilişkiler bir zincir gibidir. Bu zincirin bozuk halkasını yakalayıp koparmak ve yerine sağlam bir parça takmak bizim daha doyum aldığımız bir hayat sürmemize aynı zamanda psikolojik açıdan sağlıklı bir çocuk aynı zamanda zincir devam edeceği için sağlıklı nesiller yetiştirmemize neden olacaktır. Ayrıca önerdiğim bu kitapları okumak yeterli olmayacak daha çok okumanız ve doğru ebeveyn olabilmek için çaba sarfetmeniz gerekecektir.

eMail: [email protected]