OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU

Merhaba değerli okurlar, bu hafta sizinle zaman zaman çevrenizde gördüğünüz,belki de bir yakınınızın çocuğu, belki de kendi çocuğunuzda bulunan otizm spektrum bozukluğunu konuşacağız.

Ben bu yazımda otizmin belirtilerinden yola çıkarak size otizmi özetlemeyi bunun yanında sizler için de mini bir yol haritası çizmek istiyorum. Öncelikle otizmin nedenine değinmek gerekirse, tam nedeni bilinmemekle beraber genetik temelli bir bozukluk olduğu uzmanlarca söylenmektedir. Her bozuklukta olduğu gibi otizmde de erken tanı çocuğun eğitimi için oldukça önemlidir. Peki, çevremizdeki çocukların farklılığından şüpheleniyorsanız hangi durumlarda bir çocuk psikiyatristine başvurmanız gerektiğini özetleyelim:

Çocuğunuz kolay kolay göz teması kurmuyorsa,

Seslendiğinizde duymuyormuş gibi davranıp, size herhangi bir tepki vermiyorsa,

Yaşıtlarıyla beraber oynamıyorsa,

Konuşması gecikmişse(3 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa),

Ellerini birbirine vuruyor, çırpıyor ya da ayaklarını yere vuruyorsa yani tekrarlayan hareketleri varsa,

Dönen şeylere karşı ilgisi varsa(çamaşır makinesi gibi…),

Eşyaları döndürüyor veya onları diziyorsa,

Gözleri bir şeyde takılı kalıyorsa,

otizmden şüphelenmemiz gerekir. Tabi buradan çamaşır makinesini seven her çocuğun,konuşması geciken yada içe dönük bir mizaca sahip her çocuğun otizmli olduğu anlamını çıkaramayız. Bu özellikler varsa şüphelenmek gerektiğini tekrar vurgulamak isterim . Tanı koyması gereken kişi çocuk psikiyatrsitleridir. Genelde aileler çocuğun konuşması gecikince şüphelenmeye başlıyorlar ve telaşa kapılıp soluğu bir psikiyatristte alıyorlar. Otizmin tanısı 12 aylıkken de konulabilir. Yani çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Siz ona yakından bakınca gözünüze bakıyor mu, herhangi bir ses çıkardığınızda tepki veriyor mu… Ne kadar erken tanı o kadar çok yol almak demek çünkü. Ola ki çocuğunuz otizm tanısı aldı diyelim kaygılanmayın. Sizin yapacağınız en iyi şey ilinizde otizm üzerine uzmanlaşmış iyi bir eğitimci bulmak. İyi bir eğitimci bulduktan sonra çocuğunuzla ilgilenmek, ona şefkat ve sevgi göstermek çok önemli. Unutmayın sevgi her şeyin ilacıdır ve sevginin aşamayacağı hiç bir şey yoktur.


 

Email: [email protected]