COVİD-19 DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ ?

Merhaba Ben Diyetisyen Ömer ÖZDAĞLI Covid-19 salgını döneminde, nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda, sizleri bilgilendireceğim.

Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği bilinmelidir.

Besin seçiminde öncelikle protein, lif (posa), vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme açısından önemlidir.

Sebzeler ve Meyveler, vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan dolayı her gün tüketmeye özen göstermeliyiz. Mevsimine göre taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Yemeklerin pişirilmesi esnasında zeytinyağı kullanılması oldukça önemlidir. Portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye grubu meyveler C vitamini açısından zengin olduğundan dolayı bağışıklık sistemimizi desteklemektedir.

Örnek bir protein kaynağı olan, yumurta yı hergün tüketmeliyiz. Diğer protein kaynakları olan et, tavuk, balık ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimine de özen göstermeliyiz. Proteinler vücudumuzun yapım ve onarımında rol alırlar. Haftada en az 2 defa balık tüketilmesi önerilir.Ayrıca et ürünleri başta olmak üzere bütün besinlerin iyi bir şekilde pişirmesi gerekmektedir.

Probiyotik içerikli (yoğurt, kefir) besinlerinde bağışıklık sistemimizi destekleyici özellikleri bulunmaktadır.

Bu dönemde sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler ise; şeker içeriği yüksek ambalajlı ürünler, hamur işi ürünler, yağ içeriği yüksek besinler (patates kızartması, cips), asitli içecekler (kola, gazoz) gibi yiyecek ve içeceklerin sınırlanırılması gerekir.

Su tüketiminin sağlanması önemlidir. Su tüketimi günlük 2,5 – 3 L olmalıdır. (30ml/kg)

Ömer ÖZDAĞLI
​​​​​​​Diyetisyen