Kimler SSK statüsünde sigortalıdır?

Anayasamızın 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’nun 4. Maddesine ait 1. Fıkranın (A) bendinde; bir hizmet sözleşmesi ile belirlenerek bir ya da birden daha fazla işverenin yanında çalıştırılanlar SSK kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu kapsamda çalışanların sigortası hizmet sözleşmesi yaptığı işveren ya da işverenler tarafında ödenir. Sigorta primleri SSK TC ile hizmet dökümü sorgulama ile öğrenilebilir. Bunlardan başka bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; tiyatro, film, resim, gösteri, sahne, ses ve saz sanatçıları ve müzik, heykel, dekoratif ve benzeri uğraşları içine alan tüm sanat kollarında çalışanlar ile yazarlar ve düşünürler bu gruba dâhil edilir. İşçi sendikaları ve konfederasyon ile sendika şubelerinin başkanları ve yönetim kurullarındakiler de bu statüye dâhil edilirler.  Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda olanlar hariç, yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar, Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’a göre çalıştırılanlar ve umumi kadınlar da SSK sigorta kapsamında sigortalanırlar. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak görev yapanlar, kamu kuruluşlarında ders ücreti karşılığı görev yapanlar ve 657 Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki tüm çalışanlar bu statüye dâhildir. Yeni bir kararla SSK adı kaldırılış yerine 4 a statüsü adı verilmiştir.

SSK Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu çatışı altında toplanan tüm sigortalılar SSK TC ile hizmet dökümü sorgulama yapabilirler. Bunun için;

Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesine giriş yapmalısınız.

Ege'nin İncisinde Unutulmaz Bir Tatil İçin Yapmanız Gerekenler Ege'nin İncisinde Unutulmaz Bir Tatil İçin Yapmanız Gerekenler

Ana sayfada yer alan E-SGK seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.

Açılan bölümde E-Hizmetler seçeneğini seçmelisiniz. Bu hizmet e- Devlet sistemi üzerinden hizmet vermektedir yazan bir uyarıyla karşılaşacaksınız.

E- Devlet seçeneğine tıklayınca, sayfa size e- Devlet kapısı resmi sayfasına yönlendirecek. Buraya giriş yapmak için PTT den size ait e- Devlet şifresini almış olmanız gerekiyor.

TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfadan E- Hizmetler bölümüne gideceksiniz. Bu bölümden Sosyal Güvelik Kurumu alt seçeneklerinden istediğiniz hizmeti seçebilirsiniz.

SSK hizmetleri için 4A Hizmet Dökümü seçeneğini seçerek belgenize ulaşabilirsiniz.