AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir? AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir?
Cenaze yardımı alabilmek için vefat eden kişinin yakınlarının sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte hangi çalışanlara devlet cenaze yardımı öder diye de bir soru aklımıza takılmaktadır.
  • Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak çalışanlar.
  • Emekli Sandığına bağlı olarak çalışanlar
  • Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışanlar.
Cenaze Yardımı kimlere verilmektedir?
İş kazası veya meslek hastalığından dolayı iş görmezlik raporu olan ve bu bağlamda aylık geliri olan sigortalıların vefat etmesi durumunda, vefat eden kişilerin yakınlarına cenaze yardımı ödenmektedir. Bununla birlikte malullük maaşı almaktayken vefat eden kişinin yakınlarına cenaze yardımı ödeneği verilmektedir. Ayrıca Vazife malüllüğü aylığı almaktayken vefat eden veya yaşlılık maaşı almakta iken vefat eden sigortalının yakınlarına cenaze yardımı ödenmektedir. Tüm bunlarla birlikte en az üç yüz altmış gün ölüm sigortası, malullük veya yaşlılık sigortası primi bildirilmiş olan fakat vefat eden kişinin hak sahiplerine cenaze yardımı ödenir. Bağ-Kur cenaze yardımı ise Bağ-Kur primlerini ödeyen ve primi bildirilmiş olan kişilere cenaze yardımı ödeneği verilir.

Cenaze yardımı kimlere verilir?
Bağ-Kur cenaze yardımı vefat eden kişinin eşine, eşi yoksa çocuklarına, eş ya da çocuk yoksa anne ve babasına, eş veya çocuk veya da anne, baba yoksa vefat eden kişinin kardeşlerine cenaze yardımı ödenir. Tüm bunlarla birlikte cenaze parası yakınlardan hiç kimseye ödenmemesi ve Bağ-Kur’a bağlı olan ve vefat eden kişinin cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler eliyle cenaze işlemlerinin yapılması ve kaldırılması durumundaysa Bakanlık tarafından belirlenecek tutarı geçmemek üzere belgelendirilen harcamalar gerçek veya tüzel kişilere verilir.

Cenaze masrafları için sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vefat eden kişinin yakınlarına ödenen tutar bu kurumun Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve bakan tarafından onaylanarak yürürlüğe girer. Her yıl bu kurul toplanarak vefat eden Sosyal Güvenlik Kurumu mensuplarının yakınlarına ödenecek cenaze yardımının ne kadar olması gerektiğine karar verirler ve Bakan tarafından da bu kabul edilen tutar cenaze yardımı olarak belirlenir. Bundan sonra yapılacak olan Bağ-Kur mensubu olup vefat eden kişilerin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri ile başlar. Dilekçeyi inceleyen kurum eğer işlemlerde bir eksiklik yoksa dilekçe sahibine cenaze yardımını yapar.