Sık sık tartışılan ve özel çekilişlerde daha da fazla gündeme gelen Milli piyango haram mı? Sorusuna bir nebze cevap arayacağımız bu haberimizde konuyu farklı açılardan ele alacağız. Öncelikle diyanetin haram kıldığı şans oyunlarına bakacak olursak:
- Müşterek bahis
- Loto
- İddia
- Piyango
- Ganyan gibi oyunların dışında temelde şans faktörüne dayanan daha birçok oyun bulunmaktadır. Milli piyango haram mı? Sorusunu diyanet kapsamında ele alırsak kesinlikle haram kabul edildiğini görüyoruz. Bunun nedeni olarak ise bir kişinin hiçbir emek sarf etmeyerek gerek ailesinden başka birinin rızkını bunu kazanmak için harcayarak gerek bunu bir bağımlılığa dönüştürmesinden ve kazandığı paranın başkalarının parası olduğu vurgulanıyor. Hatta bu para ile yapılan hiçbir sadaka ve yardımdan hayır gelmeyeceği ve sevap olarak nitelik kazanmayacağı önemle vurgulanıyor. Bir başka kesim ise milli piyango haram mı? Sorusuna bu kadar net bir cevap veremezken geriye kalan kısım ise bunun helal ve ya haram ile bir alakasının olmadığını, herkesin sonuçta bu parayı kendi iradesi ile yatırdığını vurguluyor.
Yılbaşlarında ise bu tartışma iyice alev almakta. Yılbaşı gibi kutlamaların dinimizde var olmadığını ve bunların hurafeden öteye gitmediğini savunan diyanet yılbaşına özel yapılan bu çekilişlere ayrıca daha bir sert tepkili. Diyanet tarafından özellikle yılbaşında yapılan bu çekilişler günahın doğurduğu günah olarak adlandırılıyor. Milli piyango haram mı? Sorusu kapsamında sokaklarda yaptığımız araştırma ise bu durumu herkesin diyanet gibi görmediğini gösteriyor. Sorduğumuz çoğu kişi bu oyunları özel çekilişler dışında da oynadığını ve haram olarak kendince nitelendiremediğini belirtse de bir kısım diyanet ile aynı fikri paylaşıyor. Bu olayın haram olarak nitelendirilmesinden çok kazanan insanların yapacağı davranışın eleştirilmesinden yana olanlar da bir hayli çoğunlukta. Bu kitleye göre bu para eğer birilerine yardım amaçlı ve gerektiği gibi kullanılırsa kullanan kişiye sevap bile kazandıracağını savunuyor. Diyanet tarafından hatları ve yaptırımları kesin çizgilerle belirlenen bu eylemin aslında devlet desteği ile yapılması durumu da insanların kafalarını karıştıran bir diğer husus. Devletin vergi bakımından büyük bir gelir bütçesini oluşturan ve devamlı piyasada sıcak para dönmesini sağlayan bu şans oyunlarının gücü yeri geldiğinde diyanet işlerinin fazla sesini çıkartmamasına neden olabiliyor. Kısaca bu sorunun ortak bir kitlede kabul edilen kesin bir cevabı olmamakla beraber cevabın kişisel olarak bağlı bulunan faktörlere göre değiştiği de açıkça ortada. Buna bağlı olarak da milli piyangonun var olduğu sürece bu soru hep gündeme gelecek ve yine birçok görüşü bünyesinde barındıracak olacağı kesin.Kesin olan bir diğer nokta da bu tartışmalar sürerken her hafta onlarca kişi yine bu oyunlardan zenginler kervanına katılacak iyi ve ya kötü bu parayı bir şekilde harcayacak olmasıdır.