Ülkemizde yapılmış olan bir çalışmaya göre erkekler de jinekomasti görülme oranı %34.6 olarak belirlenmiştir. Jinekomasti rahatsızlığı, sağlıksal açıdan hiçbir zararı bulunmayan fakat insanlarda genel olarak utangaçlığa ve çekingenliğe yol açan bir rahatsızlık türü denilebilir. Uzun zamandan beri vücutta bulunan jinekomasti maalesef kendiliğinden geçmemektedir. Bunun için bazı tedavi yöntemleri ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahale gereklidir. Ankara jinekomasti ameliyatı hekimi Serdar Yüce detayları anlattı.

Jinekomasti Tedavisi Seçenekleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Jinekomasti tedavisine başlamadan önceli ilk olarak altında yatan nedeni araştırmak gerekir. Eğer altında hormonsal bir neden yatıyor ise farklı tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu yüzden kişi kendide jinekomasti rahatsızlığı olduğunu düşünüyor ise öncelikle endokrinoloji uzman doktoruna başvurması gerekmektedir.

Jinekomasti de tedavi seçeneği, jinekomasti türüne göre belirlenmektedir. Jinekomasti birçok sınıflandırmaya tabidir. Jinekomasti tipi meme başında bulunan kahverengi halkanın alt kısmında bulunan glandüler doku diski büyüklüğüne göre belirlenir. Eğer disk çapı 4 santimetreden küçük ve ergen kişi ile korkulacak bir şey yoktur.

Kendiliğinden geçmesi beklenebilir ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın rahatsızlığı 4 yıl gibi bir uzun süre boyunca sürerse bu sefer tedaviye başlanabilir. Hasta kişide bulunan diskin büyüklüğü 4 ile 6 santimetre arasında ise bu sefer cerrahi müdahale gerekebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat, jinekomasti rahatsızlığı için en belirgin ve kesin bir yöntemdir. Kişiye nasıl bir müdahale gerektiği ise uzman hekim tarafından belirlenir.

Uzman hekimin hasta ile ilgili yapmış olduğu bazı tedavi yöntemlerinden sonra jinekomasti rahatsızlığına karşı şu yöntemlerde uygulanabilir:

  • Eğer kişide sert meme dokusu var ise bu dokunun tamamen çıkarılması gerekmektedir.
  • Karışık tip de bulunan jinekomasti rahatsızlığında ise içinde hem doku büyümesi hem de yağ birikimi oluşmuştur. Bu durumda ikisinin de alınması gerekecektir.
  • Yağlı tipte bulunan jinekomasti tedavisinde yalnızca liposakşın tedavisi uygulanacaktır.

Baş bir durum söylemek gerekirse meme dokusunun büyüklüğü ile veya deri fazlalığı ile karşılaşılabilir. Bu durumda da farklı bir tedavi ve cerrahi müdahale gerekmektedir.

Jinekomasti Ameliyat Sonrası

Burada dikkat edilmesi gereken şey belirlenirken, ameliyat tekniği büyük önem arz etmektedir. Tedavide lazer teknikleri tercih edilmesi haline hastalık kolay bir şekilde geçecektir. Bu nedenle iyileşme süreci oldukça hızlı ve konforlu bir şekilde geçmektedir. Kişi jinekomasti tedavisinden sonra 3 haftanın geçmesi ile birlikte günlü yaşantısına rahat bir şekilde dönebilir ve yapmış olduğu pek çok şeyi yapmaya başlayabilir.

Cerrahi müdahale gerektiren bir tedavi yöntemi seçilirse, operasyon anestezi ile ya da lokal anestezi ile yapılacaktır. Kişi ameliyattan sonraki gün içinde taburcu olabilir. Genel anestezi nedeni ile kişi 24 saat boyunca gözetim altında tutulması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında bölgede ödemler veya şişlikler görülebilir. Bu görüntüler normal olarak karşılanır.

Bu oluşumlar ise genel olarak en fazla 1-2 hafta içinde tamamıyla geçmektedir. Ameliyat sonrasında kişi de kas ağrıları meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında en az 3 gün boyunca istirahat etmek gerekir.

Ayrıca kas ve eklem bölgelerini fazla hareket etmemeniz gerekmektedir. Ameliyattan sonra 3. gün ise uzun süre kalmamak şartı ile duş alınabilir. İşe dönülebilir ve kendinizi iyi hissediyorsanız günlük yaşantınıza yavaş yavaş dönebilirsiniz.

Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?