YENİ YIL: YENİ BİR YAŞAM

Merhaba Değerli Okurlar,

Yeni bir yıla girdik. Acısıyla, tatlısıyla, kırgınlıklarıyla, üzüntüsüyle, mutluluğuyla, sağlığıyla, hastalığıyla, öğrendiklerimizle, umursamadıklarımızla, yaptıklarımızla, yapmak için çok çabalayıp elde edemediklerimizle, gerçekleştirdiklerimizle, ertelediklerimizle 2019 yılını geride bıraktık.  Bana yeni yıl her zaman yeni insanları, yeni hedefleri, yeni heyecanları, yeni kararları, yeni umutları anımsatır. Bu yazımda da sizlere yeni yıl da daha doyum alacağınız bir yaşam için neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.

1-Kendinizle yüzleşin: Öncelikle herkesin dediği gibi bu yıl neler yaşadıysanız üzerine bir sünger çekin demeyeceğim size. Bir şeyin üzerine sünger çekmek,  onu olduğu gibi kapatmak hiçbir zaman fayda getirmeyecektir, aksine yaşadığınız problemi belki de içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır.  Dediğim gibi sünger çekmek yasak. Ne yaşadıysanız açın, yüzleşin, hatalarınızı kabullenin, kendinizle barışın. Çünkü sizi siz yapan şeylerden biri de hatalarınız, ayıplarınız, üzüntüleriniz, kaygılarınız, kötü anlarınız…

2-Geçmişten ders çıkarın: Kendinizle yüzleştikten sonra hatalarınızdan ders çıkarmak en önemli basamak olacaktır. Eğer hatalarınızdan ders çıkarmaz iseniz bu sene de benzer hatalar yapıp üzülme ihtimaliniz var.

3-Kendinizi  tanıyın: “Ben nasıl biriyim? Benim güçlü yönlerim neler, güçsüz yönlerim neler? Nelerden zevk alırım, nelerden hoşlanmam? Nelere değer veririm, neleri önemsemem?...” gibi sorulara yanıt veremiyorsanız öncelikle kendinizi tanımanız gerekiyor.

4- Gerçekçi hedefler koyun: Araştırmalar gösteriyor ki hedefi olan insanlar daha başarılı ve daha mutlu bir hayat sürüyor.   Bu hedeflerin illa hemen çok büyük hedefler olmasına gerek yok.  Büyük ya da uzun vadeli hedefler zaman içerisinde, şartlar olgunlaştıkça, kendiliğinden oluşabilir. Fakat birçok küçük ve kısa vadeli hedefi gerçekleştirerek yaşamınızda aslında ne kadar da çok şeyin değiştiğini kendi gözünüzle görebilirsiniz.

5- Kararlılık, umut ve Sabır: Eğer büyük ve uzun vadeli bir hedefiniz varsa sizin işinize yarayacak çok önemli üç temel kavram. Unutmayın umutla beslenmeyen sabır çabuk tükenir. O yüzden hedefinize sıkıca  bağlanın, çalışın, umudunuzu da sabrınızla besleyin.

6- Yeni insanlar tanıyın: Bunun için öncelikle ön yargılarınızı yıkın ve sizden farklı insanları tanımak için çaba gösterin. Ufkunuzu genişletecek farklı yaşantılara, farklı kültürlere sahip insanları tanıyın. Sizden farklı görüşteki, kültürdeki insanları dinleyin, bakalım onların hayata bakış açıları nasıl, ne dinliyorlar, neler yapıyorlar…

7- Farklı şeyler deneyin: Hayatınızda daha önce hiç tatmadığınız bir meyveyi tatmak istemez miydiniz? Yada hayatınızda daha önce gitmediğiniz bir yere gitmekte olabilir?  Ya da tuvale yağlı boyayla resim yapmayı denemek ister misiniz? Yaşamdan doyum alır hale gelebilmek için farklı şeylere dokunmak, deneyimlemediğin bir şeyi deneyimlemek çok önemli bir basamak. 

8-Yardımlaşmak: Yaşam doyumunu artıran bir diğer önemsediğim şeyse yardım etmek. Sokak hayvanları için kapınızın önüne bir kap su koymanız yada bir STK’ da yürüteceğiniz gönüllülük faaliyeti sizin yaşam doyumunuza katkı sağlayacaktır.

9-Minnettarlık: Bir kişinin nazik veya yararlı bir davranışını fark ettiğimiz zaman hissettiğimiz şükran duygusuna minnettarlık diyoruz. Günlük hayatımızda kullandığımız minnet etmekten farklı bir kavram. Minnet etmekte borçlu hissetme vardır. Fakat minnettarlıkta şükran hissi vardır.  Şöyle geçmişe dönüp bir bakın ve bu duyguyu hissettiğiniz kişilere teşekkür edip, iyi ki varsın dediniz mi? Deneyin, ne kadar iyileştirici ve yaşam doyumunu artırdığını göreceksiniz.

10- Yaşam anlamınızı keşfedin: Yaşam anlamı deyince bazı kişiler para kazanmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak gibi amaçları sıralayabilirler. Fakat bu dediklerimiz ancak bir kısa, orta  yada uzun vadeli hedefler olabilir. Yaşam anlamı dediğimiz kavram bu hedeflerin çok üstünde bizim yaşamdan doyum almamızı sağlayacak genel bir şey. Bir örnek vererek somutlaştırmak istiyorum. Örneğin bir insanın yaşam anlamı “Dokunmak ve değiştirmek “ olabilir. Böyle bir yaşam anlamına sahip bir kişi hayatının her anında, her zerresinde, girdiği ortama, çalıştığı kuruma katkı sağlamak ve o ortamı değiştirmek için çaba gösterecektir. Tabi ki kendini  feda eder bir biçimde değil, kendi yaşamını doyuma ulaştıracak bir biçimde.

Değerli okurlar, bu yazımda yaşam serüveninizi doyumlu ve anlamlı bir hale getirmek için küçük bir  kıvılcım yakmaya çalıştım. Hayatta bir şeyi yapmak için bir çok kez fırsat yakalamış olabilirsiniz fakat hayatı gerçekten anlamlı yaşamak için bir tane hayatınız olduğunu unutmayın. Esen kalın.