AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir? AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir?
E-devlet ve E-SGK uygulamaları ile işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemi için şifreye ihtiyacınız varken E-SGM sistemi işlemleri şifresiz bir şekilde yapmanızı sağlıyor. E-SGK sisteminde işlem yapmak için sadece kişisel kimlik bilgileriniz istenmektedir. Bu sistemden bir çok işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.  
SSK Dökümü Şifresiz Nasıl Alınır: 
Sosyal Güvenlik Kurumunun sitesine giriş yaptığınızda sizden kimlik numarası, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olunan il ve cilt numaranızı girmeniz istenecektir. Tüm bu bilgileri nüfus cüzdanınızdan elde edebilirsiniz. İstenilen bilgileri girdikten sonra güvenlik doğrulama aşamasını yapmanız gerekecektir. Ekrandaki resimde yer alan rakam veya harfleri sisteme girerek güvenlik adımını tamamlayabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra E-SGK sistemine giriş yapmış olacaksınız. Dilerseniz e-devlet kapısı sistemini kullanarak da şifreniz ile ssk dökümü şifresiz olarak elde edebilirsiniz. E-devlet sisteminden ayrıca şunları yapabilirsiniz;
  • Bilgilendirme hizmetleri işlemleri
  • Entegre elektronik hizmetler işlemleri
  • Ödeme işlemleri 
  • Kurum ve kuruluşlara kısa yollar işlemleri
  • Kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı işlemleri
E-devlet Sistemi Üzerinden SSK Dökümü Nasıl Alınır: ssk dökümü şifresiz alınabildiği gibi e-devlet üzerinden şifre ile de alınabiliyor.
  • ‘’www.turkiye.gov.tr’’ adresi üzerinden e-devlet şifreniz ile ssk prim sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bunun için siteye girdikten sonra kimlik doğrulama işlemi yapmanız yeterli olacaktır.
  • Kimlik doğrulama işlemini T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek tamamlayabilirsiniz.
  • Kimlik doğrulama işleminizi tamamladıktan sonra karşınıza çıkan sorgulama sekmesinden SSK seçeneğini tıkladığınızda işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Şifre ile işlem yapmayı tercih etmeyen kişiler için E-SGK sistemi daha uygundur. Sistemin şifresiz olması güvenlik açısından bir sorun oluşturmaz. Sistem sadece kişilerin nüfuz cüzdanında bulunan detaylı bilgileri isteyerek başkaları tarafından sisteme giriş yapılması riskini düşürmüştür. Vatandaşların kişisel bilgi güvenliklerini sağlamaları için nüfuz cüzdanlarında yazılı olan bilgileri kimseyle paylaşmamaları en sağlıklı yol olacaktır.Ayrıca, siber suçların artmasıyla insanları yanıltan bir çok internet sitesi mevcuttur. Bu sebepten işlemlerinizi sadece sosyal güvenlik kurumunun resmi sitesinden yapmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde bilgileriniz kötü amaçlı kişilerin eline geçebilir ve adınıza istenmeyen işlemler yapılınabilir. Eğer e-devlet üzerinden işlem gerçekleştirecekseniz sadece ‘’www.turkiye.gov.tr’’ adresini ziyaret ediniz. Resmi olmayan sitelere itibar etmeyiniz. PTT’den alığınız şifrenizi kimseyle paylaşmayınız ve mümkünse şifrenizi sisteme girdikten sonra değiştiriniz. Şifresini unutan ya da kaybeden kişiler kendilerine en yakın PTT şubesine giderek yeni bir şifre edinebilirler. Şifrenizin çalınması durumunda mutlaka yeni şifre talebinde bulunun.