Zehirlenme Nedir? Zehirlenmelerde İlk Yardım Zehirlenme Nedir? Zehirlenmelerde İlk Yardım
Sağlık bakanlığının bugün yaptığı açıklamaya göre yedikleri mantarlardan zehirlendiği anlaşılan 30 vatandaş halk sağlığı müdürlükleri tarafından takibe alındı.2 vatandaş da vefat etti.Vakaların genellikle İstanbul,Antalya,Zonguldak gibi ormanlık arazisi bulunan şehirlerde olduğu belirtildi.Mantar zehirlenmesine maruz kalan vatandaşlarda bulunan etkiler ve zehirli mantarlardan korunma yollarını açıklayan Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamanın devamı şöyle:
Ülkemiz uygun ekolojik koşulları nedeniyle mantar florası yönünden oldukça zengindir. Doğada birbirine çok benzeyen zehirli-zehirsiz mantarları bir arada görmek mümkündür. Doğada yetişen yabani mantarlardan kaynaklı zehirlenmelere mantarlarda bulunan zehirli toksinler sebep olmaktadır. Toksinlerin kimyasal yapısına ve miktarına göre zehirlenmenin şiddeti de değişmektedir. Mantar tüketiminde vatandaşlarımızın herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için şu kurallara dikkat etmesi gerekir:
-Vatandaşlarımız mantarı güvenilir yerlerden satın almalı, doğada kendi halinde yetişen yabani mantarlar tüketilmemelidir.
-Mantarları pişirmek, kaynatmak, kurutmak turşu haline getirmek zehirlenmeyi önlemez.  
-Yabani mantar tüketmiş bir kişide sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz-boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.   
Zehirlenmeler konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu /Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabilirler.