Doku Medical - Diş Beyazlatma (Bleaching) Doku Medical - Diş Beyazlatma (Bleaching)
Karatay Diyeti, beslenme uzmanlarının savundukları  ‘az az ama sık sık yiyin’ cümlesini tamamen  ortadan kaldırıyor. Karatay diyetinin bozduğu ezberlerden birisi de bugüne kadar bütün tıp camiasının savaş halinde oldukları kolesterolün aslında insan vücudu için çok faydalı bir şey olduğudur. Bir diğeri ise bugüne kadar yasaklanan yağın aslında insanın vücudunda yağ olarak depolanmadığı, alınan karbonhidratın yağ olarak depolandığıdır. Örneğin karatay diyeti der ki dilediğiniz kadar kuruyemiş yiyebilirsiniz ya da tereyağında sucuklu yumurta. Sadece bunlar da değil, kolesterole neden olduğu için yasaklanan kırmızı et, yumurta, pastırma gibi besinler, balık, süt, peynir, yoğurt ve bir çok besin grupları Karatay'da bilimsel olarak kanıtlanarak serbest hale geliyor.
Canan Karatay, ekmeğin insülin direncini kırdığını ve bu sebeple yemekten kaçınmak gerektiğini belirtiyor.  İnsülin hormonunun işlevi, vücuttaki yağları depolamasıdır. Eğer bu hormonun direnci kırılırsa yükselir ve ihtiyacımızdan daha çok yağ depolarız. Bu hormonun azalması durumunda ise acıkırız. Kahvaltı güzel yapılırsa, leptin hormonu salgılanır ve vücudumuz yağ yakımı işlemine başlamış olur. İşte meşhur Karatay Diyeti de bu teori üzerine kurulmuştur. Ekmek yasak, ve gün boyunca bol bol su tüketmelisiniz.
Karatay diyetini bir yaşam tarzı haline getirmeyi başaran insanlar ilk aşama olarak kilo almamaya başlar, yağlar depo edilmez daha sonra az bir durağanlık dönemi yaşadıktan sonra depo edilen yağlar kırılarak kalıcı olarak kilo verirler. Karatay diyeti daha sonra bırakılan bir diyet olmadığı için hiçbir zaman verilen kilolar alınmaz. Ömür boyu da Karatay diyeti sayesinde kilo problemi olmaz.
Karatay diyetinde kesinlikle yasak olan besin grubu karbonhidrattır. Karataya göre yağ olarak depolanan şey yağ değil, karbonhidrat grubudur.
Karatay diyeti, kilo vererek daha sağlıklı ve uzun yaşama vaad ediliyor. Bunun altında yatan prensip ise Karatay diyetindeki beslenme şekli ile sadece hedeflenen kiloyu verene kadar bu diyeti yapmak değil, artık bu beslenme tarzını benimseyip bununla yaşamaktır. Böylece kişi bu diyeti uygulayana kadar geçen zamandaki yanlışlarını düzeltip metabolizmasını normale çevirerek vücudun daha sağlıklı olmasını sağlıyor. 
Prof.Dr.Canan Karatay'dan Öneriler:
+ Vücudumuz şeker yedikçe, yağ depolar. Kilo almak demek yağlanmak, kilo vermek yağların gitmesi demektir. 
+ Şeker insülini de yükselttiği için vücuda zararlıdır. 
+ Trans yağları değil doğal yağları tüketin. Sağlıklı yağlar köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytindir. 
+ Sağlıklı karbonhidratlar da Omega-3 açısından zengin fındık, fıstık, badem ve cevizdir. 
+ Sabahları çok güçlü, sağlıklı proteinli, sağlıklı yağ ve sağlıklı karbonhidratların yer aldığı bir "Karatay Kahvaltısı" yapın. 
+ Ekmeğe, şekerli içeceklere dokunmayın ve tatlandırıcı kullanmayın. 
+ Örneğin iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 10-15 adet zeytin, mevsimine göre domates, salatalık, maydanoz, turp gibi sebzeler, bir ince belli çay bardağı ceviz yiyebilirsiniz... Bunu yiyenler acıkmıyor! 
+ Çünkü sizi acıktıran şey ekmek, simit, poğaça gibi sağlıksız karbonhidrattır. Sağlıklı karbonhidratlar tam buğdaydır, bulgurdur, mercimektir, kuru fasulyedir; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerdir... Bunlar yenmelidir.
+ Günde bir porsiyon ve bütünüyle tüm lifleriyle tüketilmeli. 
+ Meyvedeki fruktoz tehlikeli bir şekerdir. Karaciğer yağlıysa ve insülin 5 ünitenin üzerindeyse meyve tüketilmemeli. 
+ Meyveyi akşam yiyip yatmak tehlikelidir, o nedenle sabah kahvaltıda yenmeli. 
+ İbn-i Sina "Yaşınız ilerledikçe yürüyüşünüz artacak" demiş. İnsanlar mutlaka her gün kendi tempolarında 20 dakika yürümeli. 
+ İbn-i Sina'nın "Günde 2 öğün önemlidir, 3. öğün hastalıktır" sözüne dikkat çekiyorum, 6 öğün, 8 öğün... Bunlar sağlığımızı bozar, karaciğerimizi yağlandırır.
+ Zayıflamayı sağlayan leptin hormonu yemek yedikten 4 saat sonra ve en çok gece 02.00-04.00 arasında salgılanıyor. Bu yüzden saat 20.00'den sonra yemek yenmemeli ve her gün en az 2.5 litre su içilmeli. 
+ Sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat tüketilerek fazla kilolarınızı verebilirsiniz. 
+ Aç kalarak ve hareket etmeden kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden doyana kadar yenilecek. 
+ Yemek yerken miktar değil, kaliteli gıda tüketmek önemli... Kalori miktarı değil karbonhidrat miktarı önemli...
+ Türkiye'de halkın temel besin maddelerinden biri olan ekmeği tıpkı sigara gibi direkt bırakmak gerekiyor. Ekmek olmadan da karnınızı doyurabilirsiniz. 
+ Bütün ekmekler undur. Un vücuda girdiğinde hemen şekere dönüşür ve glisemik indeksi yükseltir. Ayrıca  tatlı ve tuzlu her hazır yiyecek ve içeceğin içinde bağımlılık yapan yapay tatlandırıcılar var. Bu yapay tatlandırıcılar beyni bozuyor, bu nedenle insanlar ekmek ve tatlı gibi kilo yapan gıdaları bırakmakta zorlanıyor.