Panik Atak Belirtileri ve Tedavi Süreci

Panik bozukluk, (halk arasında bilinen şekliyle panik atak) beklenmedik anlarda ortaya çıkan panik atakların yaşanması ile tanımlanır. Bu ataklar aniden ve beklenmedik bir biçimde ortaya çıkabileceği gibi tetikleyici bir faktöre bağlı olarak da görülebilir.

Panik atak ve panik bozukluk farklı kavramlardır. Çok stresli hissediyorsanız ya da aşırı egzersiz yapıyorsanız panik atak geçirebilirsiniz. Ancak bu atakları geçirmeniz, panik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez.

Panik bozukluk tanısı almak için yineleyen, beklenmedik atakların yaşanmış olması ve kişinin bir başka atak yaşama ya da yaşanacak atağın sonuçları konusunda en az bir aydır endişe duyması gerekmektedir.

Panik Atak Belirtileri

Panik ataklar oldukça kısa süreli ancak yoğun olur ve belirtiler genellikle 10 dakika içinde doruğa ulaşır. Ataklar genellikle 20-30 dakika kadar sürer.

Panik atak meydana geldiğinde;

Yabancılaşma hissi

Ölüm korkusu

Kontrolü yitirme korkusu hissedilebilir.

Bu bilişsel belirtilere ek olarak;

Terleme

Titreme

Bulantı

Kalp çarpıntısı

Nefessiz kalma

Boğulma hissi

Göğüs ağrısı

Baş dönmesi

Uyuşma ve karıncalanma hisleri

Ürperme ya da ateş basması gibi fiziksel belirtiler deneyimlenebilir.

Bazı durumlarda bu belirtiler o kadar güçlü bir fiziksel reaksiyona sebep olur ki, kişi kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilir.

Panik atakların kendisi yaşam için tehdit edici olmasa da kişi için korkutucu ve cesaret kırıcı olabilir. Panik bozukluk sebebiyle kişi, normal rutinlerini gerçekleştiremez ve bu durum işlevsellikte bozulmaya yol açar.

Panik Atakta Tedavi Süreci

Panik atak tedavisinde psikoterapinin önemi büyüktür. Düzenli psikoterapi seanslarından sonra belirtilerde azalma görülmekte, bazı belirtilerde ise tamamen sönümlenme söz konusu olabilmektedir. Birçok kişi, birkaç seanstan sonra iyileşmeyi fark etmektedir.

İlk olarak herhangi bir tanı veya tedaviden önce, fizik muayene dahil olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. Birey panik bozukluk tanısı aldıktan sonra, bu bozukluğun belirtileri ve doğası hakkında kişiye psiko-eğitim verilir. Süreç boyunca verilen psiko-eğitim sonucunda kişi, panik ataklar sırasında ortaya çıkan kaygı ve korkunun fiziksel duyumlarına nasıl bir tepki vereceğini öğrenir. Bu da kişinin başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

Süreç, tek bir tedavi şekli ile yönetilemediğinde, tedavilerin kombine edilmesi ile etkili sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu noktada farmakoterapi (ilaç) ve psikoterapi kombinasyonu tedavi sürecinde etkiyi artırmaktadır. Siz de panik atak ile mücadele ediyor ve bu durumla nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız, uzman desteği almak sizin için iyi bir seçenek olacaktır.

Kayseri Psikolog Mihriban ALEMDAR