Belediye Başkanı Savran: “Nevşehir’imiz İçin Canla Başla Çalışacağız” Belediye Başkanı Savran: “Nevşehir’imiz İçin Canla Başla Çalışacağız”

Nevşehir’de ve ülkemizde en büyük sorunlardan biriside işsizliktir. Olgun bir anlayışın (rüşt) en temel görüşünün üretimi artırmak olduğunu bunun için gerek sanayi gerek tarımda bunu destekleyeceğimizi bildirmiştik. Ancak üretimin ekonomik değerinin olması pazarlama iledir. Bir çiftçi olarak 200 ton patates ürettiğinizi varsayalım. Suyu, gübresi, mazotu, işçiliği, depolaması derken en iyi koşullarda 35-40 kuruşa mal etmişken satamadığınızda veya bu değerin altında sattığınızda zarar edersiniz. Ve artık ekmemeye başlarsınız. Bu durumda patates 3,5 lira olmuş olabilir. Ancak çoğu çiftçi yine zarar etmiştir çünkü ekmemiştir.
Pazarlama işinde en büyük maliyet ise sabit giderler ve firedir. Bunları fiyatlarınıza yansıtmak zorunda kalışınız rekabet gücünüzü azaltır. Bunun vatandaşa yansıması ise alım gücünün azalmasıdır. Bir alışverişe çıktığınızda 1 kilo elmada 1 TL fark yansısa 10 kiloda 10 TL alım gücünüzün eksilmesi demektir. Sabit giderlerden en büyüğünü ise dükkan kiraları teşkil etmektedir.
İşte bu noktada diyoruz ki mülkiyeti belediyeye ait yerlerde altı otopark üzeri Nevşehir’in görünümünü bozmayacak işyerleri ve üstü yeşil alan altı işyeri yapılar yapıp, belediyenin satılmaz mülkü haline getirip, uygun bir kira ile müteşebbislere kiralayacağız. Böylelikle hem belediye için kira bedeli yanı sıra artan işletme sayısından dolayı bir gelir sağlayacağız hem de kirayı uygun tutacağımız için kira giderinden dolayı işyeri açamayan müteşebbislere iş imkanı sağlamış olacağız. Bunun halkımıza yansıması ise elma örneğinde ki gibi kira bedellerindeki düşme nedeniyle fiyatlara yansıyacak düşme ve alım gücü artışıdır.
Bu anlayış bağlamında belediyeye ait mevcut işyerlerinde de kiraları makul seviyelere çekeceğiz.