NEVŞEHİR(MHA) Demir, "Edindiğimiz  bilgiye göre 10 Mayıs'ta Nevşehir Valisi İlhamı Aktaş başkanlığında il merkezinde bulunan Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı okulların taşınması ile ilgili bir toplantı yapılmıştır. Tek bir eğitimci ya da okul yöneticisinin çağrılmadığı bu toplantıda alınan kararlar uyarınca;ilimizde bulunan Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kapadokya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim binası, öğrenci pansiyonu 34 odalı ve 68 yatak kapasiteli uygulama oteli, Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin iki adet eğitim binası, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin iki eğitim binası ve spor solunu yıkılacak ve yerine millet bahçesi yapılacaktır. Bu okullardan Kapadokya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eski taş binasına, Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin üst katına, burada bulunan Şehit Demet Sezen Güzel Sanatlar Lisesi,  Ersular İlköğretim Okulu’nun bahçesinde bulunan boş binaya, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nevşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi ise yanındaki okul bahçesi bile olmayan binaya taşınacaktır. Nevşehir'in eğitim düzenindeki taşları yerinden oynatacak bunca değişikliğin altında kimlerin ne amaçla kullanacağı, dolup dolmayacağı dahi belirsiz olan millet bahçesi yapılacak olmasının yatması, en hafif tabirle trajikomiktir. Yerlerinden edilecek, düzeni bozulacak olan bu okullar, Nevşehir'deki eğitimin atardamarlarındandır.

“Kumpanyada Curcuna” Adlı Tiyatro Oyunu İçin Biletler Kültür Merkezi’nde “Kumpanyada Curcuna” Adlı Tiyatro Oyunu İçin Biletler Kültür Merkezi’nde

Mesleki eğitimin amacı geleceğimizin teminat olan gençlerimizi hem üst öğrenime hazırlamak hem de bir mesleğe yönelik bilgi ve beceri kazandırmaktır. Bu okullarda eğitim öğretim gören öğrenciler eğitimlerini teorik ve uygulamalı olarak sürdürmektedirler. Teorik olarak aldıkları bilgileri okul atölyelerinde uygulamalı olarak yaparlar işletmelere giderek üretime dönüştürerek  ekonomiye katkı sağlarlar. Yani bu okullarda atölye eğitimi, eğitimin olmazsa olmazı, en önemli parçasıdır. Okullar taşındığında yeni binalarında yeteri kadar alan olmadığı için atölyeleri olmayacak. Yani Öğrencilerin alacağı eğitimin atölye uygulama kısmı eksik kalacaktır. Pandemi döneminde Milli Eğitim Bakanlığı, okul ve sınıfların mevcutlarını azaltma çalışması yaparken Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü okullardaki öğrenci sayılarını ve okul bahçesine düşen öğrenci sayısını arttırmaya çalışmaktadır. Oysa, üvey evlat muamelesi yapılan meslek liselerinin pandemi sürecinde dezenfektan, maske, deterjan  üretimi yapmaları, bu kurumların ne kadar önemli olduğunu tartışmasız bir şekilde ortaya koymuştur. Üstelik taşınacak olan okullara dair vaatler de havadadır. Bu taşınan okullara birkaç yıl içerisinde yeni binalar yapılacağı ifade edilse de, önümüzde duran birçok kötü örnek, vaatleri de güvenilmez kılmıştır.  Yıllar önce yapımına başlanan öğretmenevi hâlâ tamamlanamamış, 2016- 2017 eğitim öğretim yılında TOKİ Kız Meslek Lisesi’nin üst katlarında eğitime başlayan Şehit Demet Sezen Güzel Sanatlar Lisesi  okul ve pansiyon binası yapımına dair herhangi bir adım atılamamışken şimdi başka bir binaya geçici olarak taşınması gündeme gelmiştir. Yine aynı şekilde 2017-2018 eğitim öğretim yılında Nevşehir İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üst katında eğitime başlayan Kapadokya Anadolu Lisesi’ne bina yapımı konusunda herhangi gelişme yaşanmamıştır. Bu örnekler önümüzde dururken söz konusu okullara binaların yapılması mümkün olacak mıdır?

Nevşehir Eğitim-İş Şubesi olarak yetkilileri uyarıyoruz:

- Söz konusu okulların taşınmasıyla ilimizin eğitim düzenine balta vuracak olan bu projenize hem biz eğitim emekçileri, hem veliler, hem de öğrenciler itiraz etmektedir. "Millete rağmen, millet için" anlayışı, demokrasi söylemleriyle bariz olarak çelişmektedir.

- Tüm dünya ülkeleri gibi ülkemiz de Korona salgınıyla boğuşmakta, ülke ekonomimiz daha da sarsılmaktadır. Bunca okul binasının yıkılıp yerine millet bahçesi inşa etmek, israfı engellemeye yönelik resmi söylemlerle ve milletin asıl ihtiyaçlarıyla çelişmektedir. 

- Millet'in sırf seçim vaatlerinde sıraladınız diye yapmaya giriştiğiniz "bahçelere" değil, bir geleceğe ihtiyacı vardır. Evlatlarına yarınlara dair güzel sözler söyleyebilmeye ihtiyacı vardır. Parlak bir gelecek için ise yapılacak en önemli şey, eğitime eğilmek, onu öncelemektir. Gencecik fidanlarımız çağdaş, parasız, bilimsel, laik eğitim beklemektedir. Bu fidanlara istediklerini verirseniz, onlar da serpilip size en güzel bahçeyi verir" diye konuştu.