Açık Hava Sinema Günleri’nde Hafta Sonu “Süt Kardeşler” Günü Açık Hava Sinema Günleri’nde Hafta Sonu “Süt Kardeşler” Günü

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrien operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi, Niğde – Nevşehir yöresinde üretimi yapılan patates ile ilgili sorunlara da değindi.

Cumhuriyet Halk Partisi her türlü teröre karşıdır…

Afrin’de sürdürülen operasyonun başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını belirten CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Ülkemizde gündem sıklıkla değişiyor. Yoğun sorunlar var. Afrin’de süren bir operasyon var. Burada ordumuzun mutlaka başarıya erişeceğine inanıyoruz. Terör insanlık suçu. Cumhuriyet Halk Partisi her türlü teröre karşıdır. Bırakın terörle ilişkilendirilmeyi terörün varlığına karşı dünyada barışı, yurtta barışı sahiplenen bir partiyiz” dedi.

İktidar tarımla ilgili kurumları yok etti…

AK Parti iktidarının tarım politikalarını eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Adalet ve kalkınma partisinin uyguladığı tarım politikaları olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Tarımla ilgili kurumlar yok edildi. Şeker pancarı fabrikalarında da aynı sorunlar yaşanıyor. Beklemediğimiz bir anda 14 fabrikanın satışı ile karşı karşıya geldik. Ben KİT komisyonu üyesiyim. 2019 seçimi bittiği gün bu fabrikalar kapanacak. Nişasta bazlı şurup üreticileri Türkiye de şeker pancarı fabrikalarının kapatılması için harekete geçtiler. Şeker pancarı stratejik bir üründür. Bu şeker pancarından binlerce çiftçi ve insanımız geçimini sağlıyor. Şeker kurumunun ortadan kaldırılması Türkiye için büyük bir kayıptır” diye konuştu.

Patatese verilecek teşvik en kısa zamanda açıklanmalı

Adana yöresinde taze patatesin Nisan ayı gibi piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken Gürer, hükümetin bu yıl patatese ne kadar teşvik vereceğini kısa sürede açıklamasının gerektiğinin de altını çizdi.

Gürer, “Patates üretiminde Niğde ve Nevşehir Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri. Bölge de 2 milyon ton patates üretiliyor. Ortak sorun ise patatesin ürün çeşidine çevrilebileceği bir entegre sanayi tesisi yok. Ama öyle yapılmadığı için patates eylül – ekim aylarında depoya konuluyor. Ocak aylarında dışarıdan tüccar bekleniyor. Önümüzdeki iki ay içerisinde depolardaki ürün satılamazsa ürünler çillenip çürüyecek. Nisan ayında Adana patatesi çıkar o zamana kadar satıldı satıldı, satılamazsa büyük sıkıntı. Bölgeyi ziyaretlerinde Başbakan geçtiğimiz yılda verilen teşvikin iki katı teşvik verileceğini söylemişti. Ama 1.5 ay oldu henüz patatese ne kadar teşvik verileceği belli değil. Bizim talebimiz bir an önce teşvik için belirlenen rakam duyurulsun. Eğer bu rakam açıklanmazsa tüccar bölgeye gelmiyor. Bu ay içerisinde bu teşvik bedelinin açıklanması gerekiyor. Tohum, gübresi ithal, suyu yeraltından çıkıyor. Enerji maliyetleri çok yüksek. Ürün pahalıya mal ediliyor. Çok sayıda çiftçi icrada. Kredi almakta zorlanıyor. ÇKS ye kayıt olmayan çiftçiler yaşadıkları sıkıntılardan dolayı hiçbir destek alamıyorlar. Çiftçinin mağduriyeti çok büyük. Niğde – Nevşehir yöresinde de çiftçilerin uğradığı ürettiğini satamamadan dolayı çiftçilerin borçlarını ertelemesini önerdik. Ayrıca faizlerin silinmesini istedim. Çiftçide para yoksa, köylü şehre inmezse esnafta sıkıntılı. Kapanan esnaf sayılarını zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Üretici ürünü satamıyor, tüketici de pahalıya ürün alıyor. Markette 3.5 TL’ye patates satılıyor” ifadelerinde bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer’in Nevşehir’deki basın toplantısına il başkanı Kamil Gülmez, Merkez İlçe Başkanı Semasi Yücel, Kadın Kolları Yöneticileri de katıldılar.