Dr.Sadık Ahmet Caddesi’nde Yağmur Suyu Hattı Döşeniyor Dr.Sadık Ahmet Caddesi’nde Yağmur Suyu Hattı Döşeniyor

Ey Kahraman Türk Kadını; Titre ve Kendine Dön

Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi adına Kadın Komisyon Başkanı Ayşegül Baki ve Yönetim kurulu “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yayınlayarak 10 Mart Pazar Günü Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi olarak düzenleyecekleri kahvaltıya tüm kadınları davet etti.

Ayşegül Baki basın açıklamasında, Tarihin çok eski çağlarından bu yana toplum içinde yer edinmeye, söz sahibi olmaya çalışan kadınların haykırışlarının dile geldiği gündür bugün. Hak ve özgürlük mücadelesinde diri diri yanan kadınların sessiz çığlıklarının kitlesel hale geldiği gündür bugün. İçinde bulunduğumuz çağda kadın hakları diye bir konunun tartışılması, konuşulması bile ayrımcı, üzücü bir görüntü vermektedir. Oysa bizler kadın hakları yerine insan haklarını konuşmalı, bu soruna yönelik olarak çözüm arayışlarına gitmeliyiz. dedi

Tes. Kadın Komisyon Başkanı BAKİ; Tarih 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. Düşük ücret, yoğun çalışma temposu üzerine bir de insani vasıflara yakışmayan muameleler vardı. Dayanamadı kadınlar greve başladılar. Bir avuç kadın ne yapabilirdir ki? 129 işçi, çoğu kadın sessiz çığlıkların eşliğinde alevler arasında can verdi. Bilemezlerdi elbette 52 yıl sonra hafızalara bu tarihin sonsuza kadar kazınacağını. Daha nice 129 can toprağa düşmüştü, kader artık dayanamadı ve kadınların sesinin kıyama geçmesine izin vermişti. Danimarka’da başlayan bu ivme gittikçe hız kazandı. Dalga dalga tüm dünyayı sardı. Nihayet Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi.

3 Kasım 1839 tarihli Gülhane Hatt-ı Hümayunun temellerini attığı, 28 Şubat 1856 Islahat Fermanın cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırdığını yazılı olarak tarihimizde görüyoruz ancak yazılanın aksine sahaya inildiğinde yeterince ses getirmediğinde mutabıkız. Anayasamızda ve kanunlarımızda da eşitlik ilkesi esas alınmasına rağmen bu kavram teoriden pratiğe bir türlü istenilen ölçüde geçememiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bu kanayan yarayı görmüş ve kadınların haklı arayışlarına cevaben Seçme ve Seçilme Hakkı gibi dünya devletlerine örnek olabilecek pek çok icraatlara imzasını atmıştır. Türk kadınına her zaman saygı duyan M.Kemal ‘’Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.’’ sözleriyle Türk kadının hak ettiği konuma gelmesi için hayatı boyunca mücadele etmiştir. Yüce dinimiz İslam da anneliğe ve kadınlara karşı çok hassas davranmış ve cennete giden yolda anneleri işaret etmiştir. Veda hutbesinde bile peygamberimiz Hz.Muhammet(sav) "Ey insanlar! "Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim.” buyurmuşlardır.

Türk kadınları tarih boyunca yaptığı başarılar ile tarihe ismini altın harflerle yazdırmıştır ve yazdırmaya da devam edecektir. Hak ve özgürlük arayışında istediği konuma gelememiş olsa da, tarihine baktıkça ilham alacak titreyip kendine dönecek ve büyük işler başarma arzusunu kendinde bulacaktır. Bu şuurla TES Nevşehir Şubesi Kadın Komisyonu olarak bütün emekçi kadınlarımızın gününü kutlarız. dedi.

Ayşegül BAKİ

TES Nevşehir Şubesi Kadın Kom.Bşk.