Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ve Kapadokya Teknopark işbirliğiyle, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de Bitki Sağlığı ve Tohumculuk temasında istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan TSÜAB yönetim kurulu ve üyeleri  NEVÜ’de Kapadokya Teknopark bünyesinde Dünya'da üçüncü Türkiye'nin ise ilk bakanlık tarafından özel yetkili merkez olarak kurulacak ‘Bitki Sağlığı Teşhis Ve Analiz Laboratuvarı’ binasını gezdi.

TSÜAB ve Kapadokya Teknopark işbirliğiyle, NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen istişare toplantısına; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yılmaz, Kapadokya Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Metin Duyar, TSÜAB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ökkeş Yıldırım, BÜGEM Temsilcisi Zafer Yaşar, TSÜAB URGE Proje Danışmanı Ebru Erkan başta olmak üzere farklı illerde faaliyet gösteren üyeler, üreticiler, sektör temsilcileri ile uzmanların yoğun katılımı oldu.

Dünya'nın Üçüncü ve Türkiye'nin İlk Özel Yetkili Merkezi Olacak

İstişare toplantısından sonra katılımcılar Kapadokya Teknopark alanı içerisinde TSÜAB Tohum Sertifikasyon A.Ş. tarafından kurulacak olan "Bitki Sağlığı Teşhis ve Analiz Laboratuvarı" binasını gezerek saha incelemelerinde bulundu.

Kurulacak olan laboratuvar ülkemizin hem ithalata bağımlılığın azaltılması, hem sertifikalı tohumluk üretim ve kullanım oranlarının artırılabilmesi için tohum kontrol ve sertifikasyon sisteminin özel yetkili olarak uygulamaya sokulması hususunda bir ilk olacak.  Yıllık 500.000 ton tohumluğun laboratuvar, depo ve tarlada kontrollerinin yapılmasının planlandığı laboratuvarın teknik özellikleri hakkında bilgilendirme Kapadokya Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Öğr. Ü. Cevahir Altınkaynak tarafından katılımcılara aktarıldı. Dr. Altınkaynak; laboratuvar bünyesinde yıkama, preparat, göz alma, toprak numunesi hazırlık odalarının ayrıca mikoloji, nemotoloji, viroloji, moleküler biyoloji, mikoloji ve entomoloji laboratuvarlarının yer alacağı, laboratuvar kullanımına yönelik bitkinin laboratuvar testlerinin doğrulanması ve canlılık testlerinin yapılacağı sera alanı ve tarlada denetimlerinin yapılacağı arazinin tahsis edilmesine yönelik gerçekleştirilen plan üzerinde açıklamalarda bulundu.

Kapadokya Teknopark bünyesinde kurulacak olan "Bitki Sağlığı Teşhis ve Analizi Laboratuvarı" ileri düzeyde araştırma ve bitkiye zararlı organizmaların tespit edildiği, zararlılarla mücadele hususunda gerekli verilerin sağlandığı Dünya'da üçüncü Türkiye'de ise ilk olacak bakanlık tarafından özel yetkili bir merkez olacaktır. 

Nevşehir 15 Temmuz 2022 Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı Nevşehir 15 Temmuz 2022 Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı

--