12. Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu (UAUSS) Sona Erdi 12. Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu (UAUSS) Sona Erdi

NEVŞEHİR(MHA) Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nevşehir Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Odası Başkanı Cengiz Taşhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda işyeri kapanan esnaf sanatkara yönelik yapılması vaadinde bulunulan kredi ve nakdi yardımların bir an önce çözüme kavuşturulmasını beklediklerini söyledi.

Başkan Taşhan, “Bilindiği üzere 19 Mart 2020 tarihi itibariyle Korona virüs ile mücadele kapsamında, İçişleri Bakanlığınca kapatılan iş yerleri arasındayız. Ve bir aydır bizim berber, kuaför ve güzellik salonlarımız kapalı. İşyerlerimizin kapalı olmasına karşın işyeri sahipleri bizlerden kira talep etmekteler. Biz bu konuyu Ticaret Bakanlığımıza da ilettik. Ancak bu çözüm bulunamadı. Bizim devletimizden ve ilgili bakanlığımızdan isteğimiz bizlere bir kira yardımı yapılması veya bu konuda bir adım atılması. İkinci bir konumuz Sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yapmış ve işyerleri kapanan esnaflarımızın sicillerine bakılmaksızın esnaf kredi kooperatifleri veya Halk bankası aracılığıyla 25 bin TL kredi imkanı tanınacağını belirtti. Bu konu TESKOM aracılığıyla da duyurulmuştu. Bizim bankalara vardığımızda bizlerden 700 puan isteniyor. Esnaf kredi kooperatiflerinde kredi için başvuruda bulunan esnaflarımızdan kefil istenmemesi konusunda AK Parti Nevşehir Milletvekilimiz Sayın Mustafa Açıkgöz’ün de desteği bu konuyu aştık. Yalnız esnaf kredi kooperatifleri kredi talebimizi bankalara ilettiğinde, kredi borcu bulunan veya borçlarından dolayı altı kırmızı kalemle çizilen esnaflarımızın dosyaları yeniden kredi kooperatifine iade ediliyor. Bu kişilerden kefil ya da karşılığında teminat isteniyor. Bu durumda da esnaflarımız mağdur ediliyor. Edindiğimiz bilgiye göre devletin biz esnaf sanatkara tanıdığı 25 bin TL’lik krediye 1000’nin üzerinde esnafımız başvuruda bulunmuş durumda. Bu başvurular arasında ise hepsinin işyerlerinin kapanmadığını biliyoruz. Biz işyeri kapanan berber, kuaför, güzellik salonu ya da kahvehaneciye bir öncelik tanınmasını bekliyoruz. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın işyeri kapanan esnaf ve sanatkara 1000’er lira yardım yapılacak sözüne istinaden Valiliğimize ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza toplu olarak müracaatta bulunduk. İşyerimiz kapatıldığı günden bu yana 1 ay oldu. Şu ana kadar bu konuda da herhangi bir yardım alamadık. Şu anda işyerlerimiz kapalı olmasına karşın Bağ-kur primlerimiz işliyor. Primlerimizin ötelenmesini değil, devletimizin bu süreçte bizlere yardım elini uzatıp primlerimizin devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz. İşyerlerimizin ne zaman açılacağı belirsizliğini koruyor. Bizler günlük 100 -200 TL kazanarak geçimini sağlayan esnaflarız. Bize gelip bir bürokrat ya da siyasetçi ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz diyen, halimizi vaktimizi soranımız yok. 1 aydın işyerlerimiz kapalı, daha ne zamana kadar bu duruma dayanabileceğiz?. Bazı arkadaşlarımızın evlere traşa gittiklerini duyuyoruz. Oda olarak kendilerini uyarıyoruz. Ancak onlarında bizlere haklı tepkileri oluyor. Esnafımız bu süreçte ne yapacağını da şaşırmış durumda. Devletimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.