Ege'nin İncisinde Unutulmaz Bir Tatil İçin Yapmanız Gerekenler Ege'nin İncisinde Unutulmaz Bir Tatil İçin Yapmanız Gerekenler

Kürtaj, çeşitli nedenlerle cenin halde bulunan bebeğin anne karnından alınmasıdır. Bebek denmesi durumu genel olarak tıp alanında kabul görmez. Çünkü kürtaj esnasında her zaman bebek oluşmuş olmaz, bazı durumlarda eşlenmiş yumurta hücresi alınmış olur. Kürtaj konusunda, oluşan varlığın bebek mi yoksa hala yumurta mı olduğu konusu önemlidir. Bu sebeple ayrımının bilinmesi gerekir. Ayrıca kürtajın iki önemli alanı vardır. Bu alanlardan ilki tıp alanında, ikincisi ise hukuki alandadır.

Kürtaj Tıp Alanında Kaç Haftaya Kadar Yaptırılabilir?

Genel olarak kürtaj yapma durumu on haftaya kadar geçerlidir. Ancak ortaya çıkacak bazı durumlar sonucunda, doğuma yakın dahi olsa kürtaj yapılabilir.

Bu durumlar:

  • Anne sağlığını riske edecek bir durum olduğu zaman her vakit kürtaj yapılabilir. Anne veya bebeğin hayatı konusunda bir risk oluştuğu zaman eğer tek tarafın kurtulması söz konusu ise, tıp alanı anne sağlığını tercih eder. Bu durumlar; bebeğin çeşitli nedenlerle anneyi zehirliyor olması, bebekte meydana gelen bir hastalığın anne sağlığına ciddi bir riski var olduğu zaman, bebeğin doğumu sonrası annenin kurtulma ihtimalinin çok az olduğu zamanlardır. Bu gibi durumlarda her zaman kürtaj yapılabilir.
  • Anne karnında bulunan bebek, on haftadan büyük olmasına rağmen çeşitli zararlar görebilir. Bu zararlar sonucunda ciddi sakatlık riski veya ölüm durumları oluşabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin kürtajla alınması söz konusudur. Bu durumlarda on haftadan büyük olması durumu değiştirmez.
  • On haftayı geçen ancak gelişim olarak çok yavaş olan ve eksik doğma ihtimali çok yüksek olan bebekler söz konusu olabilir. Bu durumlarda anne ve babanın rızasına bağlı olarak kürtaj yapılabilir. Bu gibi durumlarda on haftadan büyük olması sorun değildir.

Bu durumlarda süre olarak on hafta demek mümkün değildir.

Özel durumların haricinde, keyfi olarak kürtaj yapılma durumu da söz konusudur. Bazı sebeplerden dolayı çocuğu istemeyen anne ve babalar, kürtajın hukuki alanını bilmelidir.

Kürtaj Hukuk Alanında Kaç Haftaya Kadar Yapılabilir?

Kürtaj yapılması konusunda hukuki sınırlar da söz konusudur. Nitekim söz konusu olan varlık, kendi haklarını savunamayacak durumda olan varlıktır. Hukuki anlamda hak kazanılması sonucunda kürtaj yapmak artık keyfi olamaz. Bu durum tam olarak on haftadır.

On haftayı geçen gebeliklerde, tıp alanında sorun oluşturan durumlar söz konusu olmadıkça kürtaj yapılamaz. Yapılması halinde, bir insanın yaşamına son verme suçu işlenmiş olur. Bu sebeple yapılamaz.

Ancak doktorlar tarafından tespit edilen özel durumlar sonucunda hukuki alanda yükümlülük ortadan kalkar. Zorunda kalındığı için yapılan kürtajlarda insan hayatına son verme durumu söz konusu değildir.

Kürtajın Kaç Haftaya Kadar Yapılacağını Kim Tespit Eder?

Kürtajın olmasına karar verme ve kürtaj yapma durumu doktorlara bağlıdır. Doktor kontrolü gerçekleştirildiği zaman, doktorlar tarafından anne adaylarına her kontrolde bilgi verilir. Bebeğin durumu ve söz konusu bir sorun varsa kürtaj ihtimalleri anlatılır. Gelişen şartlara bağlı olarak kürtaj yapılacaksa eğer, doktorlar tarafından operasyona onay verilir ve durum gerçekleşir.

Kürtaj Kaç Haftadan Sonra Yapılamaz?

Kürtaj, genel olarak yedi aylık gebelik durumlarından sonra yapılması tercih edilen bir operasyon değildir. Çünkü yedi ay sonrası genel olarak vücut bütünlüğü oluştuğu için kürtaj yapılması sonrası farklı durumlar meydana gelebilir. Yedi ay sonrasında, eğer bebeğin alınması gerekiyorsa genel olarak iki yöntem uygulanır. İlki, anne adayına sancı verilir ve ölü olan bebeğin doğması sağlanır; ikincisi ise sezaryen ameliyat yapılarak alınması gereken bebek alınır.

Son olarak hakkında bilgi almak isterseniz bağlantıya tıklayabilirsiniz.