Koronavirüs Sürecinde Uyku Bozuklukları

Pandemi süreci ile birlikte; okulların kapanması ve evden çalışmanın gündeme gelmesi, çoğumuzun hayat düzeninin ciddi ölçüde değişmesine neden oldu. Bu durum işlevsellik düzeyini etkilerken, aynı zamanda uyku sürecinde problemler yaşanmasına aracılık etti.

Uzun süreli uykusuzluk yaşayan bireylerde; tahammül seviyesinde azalma, yorgunluk artışı ve entelektüel kapasitede azalma görülür. Kaliteli bir uyku rutini; bağışıklık sistemini güçlendirir, kaygı ve stresle baş etme becerilerinizi aktive eder.

Bu süreç içerisinde uyku rutininizi düzenlemek, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı korumak adına uygulayabileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır.

1-İnsanlarla temas kurun.

Yapılan araştırmalar, yalnız bireylerin daha fazla uyku problemine sahip olduğunu ve uyku problemlerinin sosyal olarak daha izole hissetmenize neden olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle ruh sağlığınızı korumak için, sanal ortamda bile olsa yakın arkadaşınızla bir kahve saati düzenlemek gibi yaratıcı bağlantı yolları kullanmanız önemlidir.

2-Yiyecek ve içeçek tüketimlerinize dikkat edin.

Kafein ve alkol tüketiminizi kontrol altında tuttuğunuzdan emin olun. Aksi taktirde uyku süreciniz olumsuz olarak etkilenecektir.

3-Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışın.

Rutinlerimizin değiştiği bu süreçte; tutarlı bir uyku ve uyanma saati belirlemek, stres ve kaygıyı kontrol altında tutma ve bu duygularla mücadele etme konusunda yardımcı olur.

4-Bir başkası için iyilikte bulunun.

Bu tür özverili davranışlarda bulunmak, hem yardımda bulunan hem de bunu alan bireyin ruh sağlığı için oldukça önemlidir. Bu tür girişimler sağlıklı uykuyu desteklemeye yardımcı olabilir.

5-Anda kalmaya çalışın.

İçerisinde bulunduğunuz anda kalmak, baş etme becerilerinizi artırır. Bilinmeyen bir geleceğe bakmak ve bir krizin ne zaman geleceğini tahmin etmeye çalışmak uyku süreci için bozucu bir etkiye sahiptir.

İçerisinde bulunduğumuz bu süreçte; hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığımızı korumanın önemi büyüktür. Sağlıklı uykuyu teşvik etmek için adımlar atmak, virüsle müdacele yolunda atılmış sağlam adımlardan biri olacaktır.

Siz de bu süreçte ruh sağlığınızı korumak, kaliteli ve tutarlı bir uyku sürecini benimsemek için uzman yardımı almaktan çekinmeyin. Detaylı bilgi için web sitemi ziyaret edebilir ya da irtibat numarası aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

Psikolog Mihriban ALEMDAR