KORONAFOBİ VE PSİKOLOJİK SAVAŞ

Merhaba Değerli Okurlar,

Bugünkü konumuz son günlerde tüm dünya gündemini meşgul eden Covid-19 yani namı değer Koronavirüs ve bizde yarattığı psikolojik etkiler olacak.

Bildiğiniz üzere Koronavirüs ilk defa Çin’in Wuhan kentinde kendini göstermiş daha sonra çok kısa sürede dünyaya yayılmıştı. Ülkemizde de son bir haftadır test sonuçları pozitif çıkan insanları duyuyoruz. Camilerin İbadete kapatılması, toplu oturulabilecek mekanların hizmete ara vermesi , her gün televizyonlarda önlemlerin anlatılması bizlere durumun ciddi olduğunu anlatıyor. Bununla beraber kaygı seviyemiz de artıyor tabiî ki. Kaygının düzeyi yükseldikçe bir panik havası kaplıyor ülkeyi gözlemlediğim kadarıyla. İşte kaygı yönetiminin zorlandığı bugünlerde psikoloji literatüründe Koronafobi adında bir fobi türü bile tanımlandı. İnsanların kaygı seviyesi o kadar yüksek ki Korona adını duyduklarında bile bir canavarla karşı karşıya kalmış gibi dehşete kapılıyorlar ve sanki hemen ölüm saçacak,dünyanın sonu gelmişçesine gibi tepki veriyorlar. Oysa kaygımızı yönetebilirsek ve kaygı seviyemizi istenilen düzeyde tutarsak, Koronavirüs’e karşı psikolojik savaşı da kazanmış olacağız. Gelin beraber kaygı seviyemizi düzenleyecek olan iyileştirici ipuçlarından bahsedelim.

Kişisel temizliğinize özen gösterin ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu gerekli tedbirleri alın. Elinizden geldiğince dışarı çıkmamaya önem verin. Yani kendinizi kontrol edin ve koruyun.

Sosyal medya da o kadar çok bilgi kirliliği var ki. İnanın gerçeklerden tamamen uzak, sanki her tarafa sıçramış bir virüs var insanlar kırılıyor gibi bir algı var. Gerçek bilgileri sadece Sağlık Bakanımızdan alabiliriz. Devletimize bu konuda güvenin. Gerçekten başarılı bir salgın yönetimi gerçekleştiriliyor.

Evde ailenizle eğlenceli vakitler geçirmeye çalışın. Gündeminizden Koronavirüs’ü kısa bir süreliğine çıkarın. Bu sürece ailenizle gerçekten güzel vakit geçirebilmek için bir fırsat olarak bakın.

Koronavirüs dünyanın başına gelmiş ilk felaket değil. Dünya daha önce veba, ebola, sars gibi birçok salgın geçirdi. Ve şu anda bu hastalıkların hiç biri kalmadı. Üstelik ölüm oranları Koronavirüs’ten kat be kat fazla salgınlardı bunlar. İnanın bana Koronavirüs’te kalmayacak. Bu durumun geçici olduğunun farkına varın ve bilime güvenin.Bilim insanları bu sorunu da çözecektir.

Değerli okurlar, emin olun bugünler geçici. Yapacaklarımız çok basit önleminizi alın, sağlık bakanlığının dediklerini yapın ve sadece bakanlığın açıkladığı bilgileri önemsemeyin, ayrıca bu salgının üstesinden bilim insanlarının geleceğinden emin olun. Herşeyi en kısa sürede kontrol atına alacaklardır. İnsanlık daha öncede olduğu gibi bu salgını da yenecektir. Sağlıkla Kalın.