İYİ OLUŞ VE ÖZ-ŞEFKAT

İnsan olarak yaşam boyunca kurduğumuz düzeni devam ettirmek, belirsizliği ortadan kaldırmak ve kendimiz için sağlamış olduğumuz yaşam standartlarını korumak isteriz. Ancak çoğu zaman, her durumu kontrolümüz altında tutmanın mümkün olmadığını gözden kaçırırız. Kontrol hakkına sahip olmadığımız ve etki alanımızdan çıkan yaşam olayları karşısında kimi zaman çaresiz hisseder, kimi zaman ise tahammülü kaybedip öfkeleniriz.

Özellikle içerisinde bulunduğumuz sürecin getirdiği belirsizlik durumu ve rutinlerimizin bozulması gibi etkenler, bizi kontrol alanı dışında bırakarak birtakım duygusal zorlanmalar yaşamamıza sebep olmaktadır. Bu zorlanmaları yaşamak insan olmanın bir parçasıdır. Bu noktada hatırlanması gereken önemli faktörlerden biri, insanın inanılmaz bir adaptasyon gücüne sahip olduğudur. Adaptasyon gücü, uyum sağlama ve baş etme becerilerimizi aktive etmemize yardımcı olur. Bu günlerde zaman zaman adapte olmakta zorlanabilir ve umutsuz hissedebiliriz. Bu noktada durumu kişiselleştirmemek ve öz-şefkati benimsemek hepimiz için önemli olacaktır. Bunun aksine her gün aynı iyilik hali ve motivasyonu koruma çabası, süreçte yıpratıcı bir etki oluşturacaktır.

Hayatta olumlu ve olumsuz deneyimlerimizden çıkardığımız birçok ders vardır. Her yaşanmışlık, bir sonraki deneyimlerimiz için bize rehberlik eder, bizi büyütür. Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu sürecin hissettirdikleri ve deneyimlemenize izin verdiği düşüncelerin farkına varın. İnsan olmanın zaman zaman iniş çıkışlar gerektirdiğini, duygusal zorlanmaların hayatın bir parçası olduğunu farkedin. Daha önce deneyimlediğiniz ve aşamayacağınızı sandığınız zorlu süreçler ile nasıl baş ettiğinizi hatırlayın. Bu sürecin sizi büyütmesine izin verin. Aklınızın, kalbinizin ve bedeninizin gerçekliğini kavrayın. Dış dünya ile ilişkilerinizi, arzularınızı ve korkularınızı değerlendirin. Üretme kaygınızı bir kenara bırakın ve gündelik kaygılarınızdan bir süreliğine uzaklaşın. Hayatın hızlı akışına alışan bedeninize ve aklınıza bir süreliğine izin verin. Bulunduğunuz anı sahiplenmeye çalışın. Çünkü ancak bu şekilde öz-şefkati deneyenimleyebilir ve etkili baş etme becerilerinizi ortaya koyabilirsiniz.

Psikolog Mihriban ALEMDAR