Heyette Nevşehir Milletvekili Mustafa AÇIKGÖZ, Nevşehir Milletvekili Murat GÖKTÜRK, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail ÖRDÜ, Acıgöl Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem ÖZCAN, Avanos Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Çelik, Derinkuyu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa SARI, Gülşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Şahin, Hacıbektaş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Can DANACI, Kozaklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cahit YALÇIN, Nevşehir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Yaşar GÖNCÜ ve Ürgüp Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman ÖZAŞIK bulundu.

Heyet adına söz alan Birlik Başkanı İsmail ÖRDÜ konuşmasında; "Ülkemizde küçük esnaf ve sanatkar için önemli bir sorun haline gelen, sayıları hızla artan artık mahalle aralarından ara sokaklara kadar, ilçelerden beldelere kadar yayılmaya hızla devam eden zincir marketler sadece bakkal esnafımız değil tüm perakende esnafını etkilemektedir. Genel Başkanımızın kullandığı ve anlamı itibariyle önemli bir sözü vardır; "Esnaf ve Sanatkar Ekonominin Barometresidir." Cidden esnaf ve sanatkar ekonominin basıncını ayarlayan, sayıları 1.600.000 civarında olan ve aileleri ile birlikte 6-7 milyon insanımızı kapsayan önemli bir barometredir. Bu sayı içerisinde perakende esnafımızın sayısı da oldukça fazladır. Zincir marketlerin küçük şehirlerde her geçen gün mağaza sayısını kolaylıkla artırabilmesinin başında mahalle aralarında düşük kiralı dükkanları kolaylıkla bulabilmeleridir. Bu sektör önlem alınmazsa artık perakende ürünlerin fiyatını belirleyecek konuma gelecektir. Ayrıca gıda maddeleri yanında satılan her çeşit üren diğer tüm perakende esnafımıza da etkilemektedir. Bunlar sadece bu konu hakkında birkaç örnektir.

Sayın Bakanım bizler dünyada bir ticaret kuralı olduğunu ve yeni işyerlerinin açılmasının engellenmesinin çok zor olduğunu biliyoruz ama yine yaptığımız araştırmada Büyükşehirlerde nüfusa göre 5-6 bin kişiye bir zincir market düşerken küçük illerimizde bu sayı 2-3 bin kişilere kadar düşmektedir. Önerimiz ve talebimiz zincir marketler açılmasına izin verilirken nüfus kriteri yasal olarak göz önüne alınsın ve yurtdışında uygulandığı gibi aralarındaki mesafe hesaba alınırken o yerde bulunan yerel market ve bakkallar da göz önünde bulundurulsun" dedi. Konuyla ilgili heyette bulunan tüm oda başkanları söz alarak görüşlerini ayrıca ifade etti.

Söz alan Ürgüp Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman ÖZAŞIK taksicilere uygulanan ÖTV indiriminin diğer esnaf ve sanatkarları da kapsamasını talep etti. Söz alan Avanos Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Çelik yıllardır gündemimizde olan çanakçı esnafına KDV indirimin Maliye Bakanlığı ile tekrar görüşülmesini talep etti. Söz alan Kozaklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cahit Yalçın Kozaklı ilçemize Halkbank şubesi talep etti.

Heyet adına konuşmalardan sonra söz alan milletvekillerimiz sorunlardan haberdar olduklarını ve Bakanımızla birlikte konuları takip edeceklerini belirttiler.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent TÜFENKCİ konuşmasında; zincir marketler konusunda bakanlığın bir çalışma başlattığını, bunun yanında diğer taleplerinde muhataplarıyla bizzat görüşüleceğini belirtti.

ESNAF E-TİCARETE UYUM SAĞLAYACAK

Esnafın artık alışılmış satış tekniklerinin yanında çağımızın gereği ve uyum sağlayamayanın ayakta kalamadığı e-ticarete dehızlı bir şekilde girmesi gerektiğini belirten Bakan TÜFENKCİ; bakanlık olarak esnaflarımızın e-ticaret uygulaması yapabileceği mobil uygulama portalı üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede esnafımız artık ürününü dünyaya tanıtabilecek ve çağa ayak uydurarak işlerini büyütecek dedi.

KEFALET KOOPERATİFLERİ KREDİ LİMİTLERİNİ ARTIRDIK

Bakan TÜFENKCİ, Esnaf ve sanatkarın ayakta durabilmesi ve işini geliştirmesinde ihtiyacı olan likiditeyi düşük faiz ve uygun ödeme koşulu ile elde edebilmesi amacıyla 150 bin TL olan Kefalet Kooperatifi limitini 200 bin TL ye çıkarıldığı belirtti.

ESNAFA İSTİHDAM DESTEĞİ

Bakan TÜFENKCİ Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında esnafımızın yanında yetiştirebileceği elamanın maliyetini düşürmek amacıyla 1 senden 1 benden uygulamasına başlanacağını, esnaf ve sanatkarımıza özel olarak bir kişi dahi çalıştırırken ilave olarak alacağı bir istihdamın devlet tarafından belirli sürelerde karşılanacağını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ; esnaf ve sanatkarın sorunlarının belirlenmesi amacıyla sektör analizi ve etki analizi yaptırdıklarını ve çalışmaları her zaman Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile beraber yürüttüklerini belirterek ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Heyet adına söz alan Birlik Başkanı İsmail ÖRDÜ; öncelikli olarak ne zaman randevu talep edilse kabul eden ve burası esnaf ve sanatkarın yeri ifadesini devamlı kullanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent TÜFENKCİ ye esnaf ve sanatkarın sorunlarıyla yakından ilgilenmesi hasebiyle camiamız adına teşekkürlerini iletti.

TFF Açıkladı Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Süper Lig'de Kullanılmaya Başlıyor. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Nedir? TFF Açıkladı Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Süper Lig'de Kullanılmaya Başlıyor. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Nedir?