Fotoğraf çekmek, sadece ışık, objektif gibi teknik ayarların yapılması demek değildir. Aksine fotoğraf çekmek, insanlarla doğru iletişim kurma sanatıdır. Her ortama uyum sağlamak, anı yakalayacak kadar hızlı olmak ve yaratıcılığınızı her zaman kullanmak fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Ayrıca fotoğraf çekmek için teknik bir bilgiye sahip değilseniz  fotoğrafçılık eğitimi alabilirsiniz.

Fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmeli? Sorusunu 4 maddeyle yanıtlayabiliriz. Hayati önem taşıyan bu öneriler, kısa süre içerisinde başarılı sonuçlar almanıza ve yeni dostluklar kurmanıza yardımcı olacak. En önemli adımı ise “doğru iletişim kurmaktır”.

 İletişim Kurma Sanatı

 İster portre fotoğrafı çekmek isteyin ister belgesel fark etmez… İnsanı fotoğraflamak oldukça zor bir iştir. En ideal pozun yakalanabilmesi içinde kişilerle doğru iletişim kurulmalı, onların rahat ve doğal bir görünüme ulaşmasına yardımcı olunmalıdır. İdeal pozu yakalayabilmenin sırrı işte budur!

 • Portre Fotoğrafçılığında iletişim

 Portre fotoğraflarında amaç kişinin karakterini ya da hissettiğini anlatmaktır. İyi bir fotoğrafçının bunu anlaması için farklı bir açıyla bakması yeterlidir. Anlatabilmesi içinde fotoğrafı çekilecek kişiyi rahatlatmak gerekir. Anı yakalayarak hayal ettiğiniz kareye ulaşmak için fotoğrafını çekeceğiniz kişiyi doğal haliyle yakalamanız gerekiyor.

  

• Düğün Fotoğrafçılığında İletişim

Hayatlarının en özel gününde unutulmaz fotoğraflara sahip olmak isteyen çiftlerin çekim yapılırken heyecanlandığı gözlemlenir. Bu sebeple hayal edilen karelere ulaşılamaz ve başarılı bir sonuç elde edilemez. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için heyecanlı çiftlerle iletişim kurmak şarttır. Düğün fotoğrafçılığında iletişim altın kuraldır. Çiftleri rahatlatarak istediğiniz pozları alabilirsiniz. Özellikle çekim mekânına göre belirlenen kompozisyonu anlatarak onlara da hayal ettirebilirsiniz.

 

• Doğum ve Çocuk Fotoğrafçılığında İletişim

 

Doğum anları en az evlilik töreni kadar heyecan vericidir çiftler için. Yorucu bir doğum sürecinden sonra çiftleri, bebeği ve aileyifotoğraflamak ise ayrı bir tecrübe gerektirir. Onlara varlığınızı hissettirmemeli, hastane koşullarına aykırı davranışlarda bulunmamalı ve aileyi en doğal halleriyle görüntülemelisiniz.

 • Belgesel Fotoğrafçılığında İletişim

 Belgesel fotoğrafçılığı birbirinden farklı sürprizlerle karşılaşılan, hiç ummadığınız görüntülere sahip olunan bir türdür. Bu sebeple diğer türlerden oldukça farklıdır. Hayatınızda ilk kez gördüğünüz kişilerin fotoğrafını çekmeye ikna edebilmek için doğru şekilde iletişim kurmayı ihmal etmemelisiniz. Bunun içinde sade görünmeyi, gülümsemeyi ve konuşkan olmayı tercih etmelisiniz.

 • Kurumsal Fotoğrafçılıkta İletişim

 Markalar için başarılı bir fotoğraf çekimi yapmanın ilk adımı planların doğru hazırlanmasıdır. Çalışanları doğal ortamında görüntüleyebilmek, yönetim kadrosunun çekimlerini sorunsuz yapabilmek ve iş yerini ideal şekilde anlatabilmek için herkesle iletişim kurulmadır. Burada amaç kurumsal kimliği en doğru şekilde ifade edebilmektir. Kurumsal fotoğraflar elde edilirken konsept hakkında çalışanlar bilgilendirilmeli, firmayı eksiksiz yansıtacak düzenlemeler yapılmalıdır.

 • Moda Fotoğrafçılığında İletişim

 Moda fotoğrafçılığı zor ancak keyifli bir çekim türü. Mankenler ile gerçekleştirilen çekimlerde ürünü tanıtacak ve müşterileri etkileyecek pozlar elde edilmeye çalışılır. Bu aşamada fotoğrafçı ve model arasındaki iletişimin önemi büyüktür. Fotoğrafçı istediği pozları mankenine iyi anlatmalıdır ki beklenen sonuçlar elde edilsin. Fotoğrafçıların aynı zamanda iyi bir anlatıcı olmaları gerekir.