Demir Eksikliği

Yetişkin bir kişinin günlük demir gereksinimi, vücuttan kaybolan demir kadardır. Normal bir diyetteki demirin %10’unu emildiği düşünüldüğünde günlük alınması gereken demir miktarı 9 mg dır. Gereksinme her yaş grubuna göre değişiklik göstermektedir.

Demir eksikliği, vücuttaki demir depolarının azalması sonucu oluşmaktadır. Belirtileri; çabuk yorulma, kas işlevlerinde azalma, halsizlik, baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve üşüme gibi semptomlar gözlemlenir.

Demir kaynakları bitkisel (hem olmayan demir) ve hayvansal (hem demir) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bitkisel besinlerdeki hem olmayan demir %4-15’ı emilebilmektedir. İyi pişirilmiş kurubaklagillerin demir içeriği ve emilim oranı tahıllardakinden yüksektir. Hayvansal besinlerden etteki demirin %40’ı hem demir olduğu için emilim oranı %25-30’dur. Yumurtada fosfotin demir emilimini azaltmakta, %15’inin emilebildiği bilinmektedir.

Demir mineralinin en çok bulunduğu besinler; karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, ıspanak, balık, kurubaklagiller, kuruyemişler gibi besinlerde bulunmaktadır.

Demir eksikliğini önlemek için;

* Demirden zengin besinler tüketmeliyiz.

* Yemeklerden hemen sonra çay ve kahve tüketmemeliyiz. ( En az 1 saat zaman geçmelidir.)

* Demir içeren besinler ile beraber C vitamini aynı öğünde alınmalıdır. Örneğin Ispanak, Et, Balık, Köfte gibi yemekler ile birlikte limonlu salata tüketimi, demirin daha kolay emilmesini sağlar.

Dyt. Ömer ÖZDAĞLI