Heykeltıraş olan Hakkı ATAMULU, 1912 yılında, Nevşehir’in Derinkuyu İlçesinde doğmuştur. İlkokulu İzmir’de, ortaokulu İstanbul’da, liseyi Bursa’da bitirmiştir. 1934-1938 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisini bitirerek önce Mahir TOMRUK, sonra Rudolf BELLİNG’in öğrencisi oldu. 1938’de Almanyaya gitti. Frankfurt ve Berlinde Gabro ve Arnobrekker ile çalıştı. 1939’da Türkiye’ye döndü.946’da Nijat SİREL ile birlikte Malatya’da “Atatürk” ve “İnönü” heykellerini; 1951’de tasarımı kendisiyle, Yavuz GÖREY’e ait İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bahçesindeki üçlü kompozisyon olan “Atatürk ve Gençlik Anıtı” nı yapmıştır. 1960’ta memleketi Derinkuyu’ya yerleşmiştir. Mesleğiyle belediye başkanlığının bağdaşmayacağını bilmesine rağmen, Derinkuyulu eşrafın ısrarı karşısında belediye başkanlığına aday olmayı kabul etmiştir. İki dönem süren belediye başkanlığı esnasında, Derinkuyu’yu bir sanat ilçesi yapma gayreti içerisinde olmuştur. Diğer taraftan Derinkuyu’yu belde kuruluşu olmaktan çıkarak, ilçe yapılmasını sağlamıştır.
     Belediye Başkanlığı dönemlerinde, Sağlık Bakanı Ragıp ÜNER, Milli Eğitim Bakanı Ahmet TAHTAKILIÇ ve Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Nadir NADİ’ye yer altı mağaralarını gezdirip, buraların turizme açılmasını önermiştir. Akabinde Milli Eğitim Bakanı Ahmet TAHTAKILIÇ’ın kısa sürede gönderdiği ödenekle yer altı şehrinin girişleri temizlenerek, ziyarete açılmıştır. Su ihtiyacını kuyulardan sağlamakta olan Derinkuyu Hakkı Atamulu’nun başkanlığı döneminde şebeke suyuna kavuşmuştur. 1972’ye dek süren bu görevi sırasında İlçede, soyut heykelleriyle dekore ettiği, 9.30m. yüksekliğinde bir Atatürk heykelinin, ayrıca yüzme havuzu, açık hava tiyatrosu, kitaplık, paten yeri, yeşil alan ve gazinosu olan, bir açık hava müzesi niteliğinde Kültür Park’ı oluşturdu. Özgün bir cami ve minaresini yaptırdı. Nevşehir eski Hükümet Konağı önündeki Nevşehir taşından Atatürk heykelini yaptı. Bu heykelle Nevşehir’de ilk arkaik yontu yapılmış oldu. Ardından Mucur Yontusu, Bor Atatürk figürü, dört metrelik oturmuş Hacıbektaşi Veli figürü(Hacıbektaş Müzesi önündeki heykel) Ürgüp’te balıklı çeşme ile el sanatları çarşısının kapı girişi ve iç bölümdeki üçlü kompozisyonu yapmıştır.
     Önemli eserlerinden birisi olan Nevşehir’de bulunan 3m. Boyundaki Damat İbrahim Paşa heykelini parasız yapmıştır. Ünlü heykeltıraş Rudolf Belling bu heykel için: “-Şimdiye kadar Türkiye’de yapılan en güzel yapıt” demiştir.
     Hakkı ATAMULU yaşlılık döneminde de hiç boş durmamış, küçük figürler yaparak sergiler açmıştır. 1994 mayısında İstanbul Destek Galeride ve Ankaradaki Selvin Galeride açtığı sergiler sonunda “Yılın Sanatçısı” seçilmiştir. Malzemenin sınırlarını zorlamadan, genellikle tok dolu kitlelerin ağır bastığı figüratif yapıtlar üretmiştir. Çok temiz biçimlendirdiği büyük kitleleri stilize ayrıntılarla hareketlendirmiştir. Anıt çalışmalarında geleneksel anıt heykel düşüncesinden etkilenmiştir. Erzurum’daki “Atatürk ve Erzurum Kongresi”, Bor’daki “Atatürk”, Samsundaki “ilk Adım” gibi anıt heykellerinde klasik beğeniye bağlı kalmakla birlikte, soyut etkilere de açık bir tarzda çalışarak, sert çizgili geometrik biçimlere de yer vermiştir. 1970’lerin sonlarında figüratif anlayıştan ayrılarak tümüyle soyut çalışmalara yönelmiştir.
     Hakkı ATAMULU 17 Temmuz 2006 yılında vefat etmiştir.