AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir? AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir?
Son yıllarda bu sorgulamalara eklenen, ruhsat sorgulamaları da alıcılara ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Yeni araç alacak kişiler; e-devlet kapısında araca ait borç sorgulama, hasar sorgulama, trafik cezası sorgulama ve plaka sorgulama seçeneklerinden istediklerini seçip sorgulatabilirler. Ruhsat borç sorgulama da bu sorgulama seçeneklerinden sadece biri olup; bu sorgulamayı yaparak aracın mevcut sahibine yazılan borç bilgisine ulaşabilirsiniz.

Ruhsat Borç Sorgulama Nasıl Yapılır
E-devlet, bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitelerinde ruhsat borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sitesinden hesabınızı açtığınız zaman, altta Gelir İdaresi Başkanlığı araç plakasına yazılan ceza sorgulama alanından, araca ait borcun olup olmadığı sorgulanabilir. Yine aynı şekilde bankaların web arayüzüne girerek; ödemeler kısmında, vergi borcu ödeme alanında, araç ruhsatı yada plaka girilerek araca ait vergi borcu vb borçlar görüntülenebilir.
E-Devletten sorgulama yaparken, motorlu taşıt sorgulaması ve kredi kartı ile ödeme bölümüne gelinir ve ordan plaka bilgisi girilir, daha sonra eğer o araç özel plaka ise evet yada hayır seçilir. Bunları girdikten sonra TC kimlik no eğer yoksa vergi no girilir , yabancı kişiler ise kimlik numaralarını girmektedirler. En son ise; araç tescil tarihi girilerek sorgulama yapılır ve araca ait vergi borcu, ruhsat bilgileri hatta hasar bilgilerine de ulaşılır. E-Devletten plaka sorgulama yapmanın yanı sıra Kıyı Emniyeti;
Kara ruhsatı borç sorgulama,
Hava ruhsatı borç sorgulama,
Deniz ruhsatı borç sorgulama

işlemi de yapılabilir. İlgili siteden bu sorgulama alanları seçilip, ruhsat bilgisi girildiği zaman ruhsata ait vergi borcu görüntülenebilir. Bu sorgulamalar yapılıp ilgili borçlar görüntülendikten sonra, kredi kartınızla tüm bu borçlarınızı ödeyebilirsiniz. Ödeme yapabilmeniz için ise kredi kartınızın “3D Secure” sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
Ruhsat Sorgulama ve e-Devlet Kapısı
Bugün ruhsat borç sorgulama ve hemen her türlü sorgulamanın yapıldı ve ödendiği web işlemleri bizlerin günlük hayatını geçekten çok kolaylaştırmaktadır. Sıra bekleme derdi, her fatura ve borç için ayrı kuruma gitme derdi olmadan, tüm işlemlerimizi web üzerinden yapabiliyoruz. E-devlet kapısı da; bu sorgulamaların hemen hepsini bünyesinde barındıran, sadece kendi hesabımızla girip, gerekli sorgulama ve ödemeleri yapabildiğimiz web kanalıdır. Tek tıkla borç ödeme ve sorgulama hizmetlerini alabildiğimiz bu kapı, ilerde daha da çok hizmeti sağlayacağa benzemektedir.