AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir? AFAD- Sellere Karşı Alınması Gereken Genel Önlemler Nelerdir?
Jeoloji mühendisliği konusunda, mesleki, teknik, bilimsel ve toplumsal olarak çalışma faaliyetleri gerçekleştiren Jeoloji Mühendisleri Odası, kısaca JMO, çalışmalarını üyelerinin emek, bilgi ve maddi destekleriyle sürdürmekte olduğundan, her üyesinden yıllık aidat bedeli almakta ve resmi internet sitesinden JMO Borç Sorgulama hizmetiyle, bu konuda kolaylık sağlamaktadır.
19.000’e yakın üyesiyle Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB kanunu kapsamında tanımlanmış olduğundan, üye aidatları zorunlu olup, kamu alacağı olarak görülmektedir. Bu sebeple aidat tahsilatları, JMO’nun takdir ve yetkisi dâhilinde değildir. Aidatların ödenmemesi, bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kamuyu zarara uğratma olarak belirlendiğinden, oda yönetim kurulları aleyhine dava açılma riski bulunmaktadır. Bu sebeple JMO, aidatların tahsili için üyelerine bilgilendirme yapmak ve istisnalar dışında ödemeyen üyeleri için ise hukuki süreç başlatmak durumundadır.
JMO’nun Aidat Almadığı Durumlar
  • Resmen veya malulen emekli olup, jeoloji mühendisliği ile ilgili herhangi bir işte çalışmayanlar,
  • Askerlik dönemi süresince zorunlu askerlik görevini yapanlar,
  • Başka bir işte çalışmamak kaydıyla, ücretsiz izin döneminde bulunanlar,
  • Jeoloji mühendisliği ile ilgili sebepler dışında, yaşadıkları süre boyunca yurtdışında bulunanlar,
  • Jeoloji mühendisliği ile ilgili bir işte çalışmamak kaydıyla, lisansüstü öğrencileri, JMO’ya aidat ödemek zorunda değildir.
Kişinin yukarıdaki hallerden birine dâhil olması durumunda, bu durumu belgelemesi gerekmektedir. Aksi takdirde JMO aidatı ödemek ile yükümlüdür. Borcunu JMO Borç Sorgulama modülüyle, internet sitesinde öğrenebilir.
JMO Borç Sorgulama ve Aidat Ödeme
Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri, odaya olan güncel ve gecikmiş borç bilgilerini JMO’nun resmi internet sitesine üye olarak, JMOBIS modülü üzerinden, JMO Borç Sorgulama linki ile sorgulayabilirler. JMO Borç Sorgulama ile hatalı görülen borçlar tespit edilip, gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanabilir.
Üyeler, gecikmiş borçlarını toplu olarak sorgulayabilecekleri gibi, kaç aylık bölümünü ödeyeceklerine de karar verebilirler.
Üyeler JMO aidatlarını iki şekilde ödeyebilirler.
İlk yöntem banka şubesi aracılığıyla nakit ödemedir.
İkinci ve nispeten kolay olan yöntem ise JMO internet sitesinden, çevrimiçi olarak yapılan ödemedir. Çevrimiçi ödeme JMOBIS ile Garanti Bankası’nın ortak ödeme sayfasına bağlanılarak, güvenli olarak gerçekleştirilir. Borcun kaç aylık bölümünün ödeneceğinin tespitinden sonra, kredi kartı bilgileri girilerek kolayca yapılır. Bilgiler Garanti Bankası Ortak Ödeme Sayfası garantisi altında olduğu için, izlenmemekte ve kaydedilmemektedir. Yanlış ödeme olması ihtimali için JMO Borç Sorgulama ile kontrol yapılması yararlı olacaktır. Böyle bir durumda JMO ile iletişime geçilerek düzeltme talep edilmesi durumunda, tutar kredi kartına iade edilir.