Teknoloji ile spermler yarıştırılıyor. Spermler mikro kanalcıklar içinde yüzüyorlar ve ancak en sağlıklı olanları sona ulaşabiliyor. Sağlıksız olanlar eleniyor. Şampiyon spermler ise sağlıklı embriyonun oluşmasını sağlayan sağlıklı gebeliği gerçekleştiriyor.

ŞAMPİYON SPERM BÖYLE BULUNUYOR

Mikroçip yönteminin, daha önce tüp bebek vasıtasıyla çocuk sahibi olmayı denemiş ancak başarı sağlanamamış çiftlerde kullanıldığını bildiren embriyolog Esin Yalçınoğlu, “Tüp bebek yöntemiyle daha önceki denemesi başarısızlıkla sonuçlanmış çiftler üzerinde gayet olumlu sonuçlar alıyoruz. Çünkü bu teknolojide bir anlamda spermleri yarıştırıyoruz. Spermler mikro kanalcıklar içinde yüzüyorlar ve ancak en sağlıklı olanları sona ulaşabiliyor. Sağlıksız olanlar eleniyor. Şampiyon spermler ise sağlıklı embriyonun oluşmasını sağlayan sağlıklı gebeliği gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

KAYSERİ’DEKİ TEK MERKEZ

Memorial Kayseri Hastanesi embriyologu Esin Yalçınoğlu, Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Prof.Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikro akışkanlı çiplerin, özellikle, sperm sayısının azlığı ya da yeterli kalitesi olmayışla kendini gösteren erkek kısırlığı kaynaklı vakalarda başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.

Mikroçip yönteminin, sağlıklı spermi ayıklamada büyük bir kolaylık yarattığını kaydeden Yalçınoğlu, “DNA hasarı olmayan, sağlıklı spermleri tespit etmek gebeliğin gerçekleşmesinde çok önemli. Mikroçip yöntemi, gebelik şansını arttırıyor. Evlat sahibi olmak isteyen çiftler için bu şansın artması çok önemli. Dört aydır uyguladığımız bu yöntemi 100 hasta üzerinde uyguladık. Sonuçları çok olumlu.”diye konuştu.

SANTRİFÜJ DNA HASARINA YOL AÇABİLİYOR

Doku Medical - Diş Beyazlatma (Bleaching) Doku Medical - Diş Beyazlatma (Bleaching)

Bugüne kadar tüp bebek tedavisinde spermlerin seçiminin yaygın olarak, santrifüj adı verilen bir yöntemle yapıldığını belirten Yalçınoğlu, şöyle devam etti:

“Santrifüj, elektrikli bir motor yardımıyla sabit eksenli, dairesel dönme hareketi gerçekleştiren bir laboratuvar aletidir. Santrifüj sırasında makine içerisine konulan sperm hücreleri, yüksek bir devirde döndürülmesi sonrasında mikroskobun altında el girişimi ile ayrıştırılıyordu. Bu yöntem her ne kadar başarılı sonuçlar yaratsa da yöntemin kendi içerisinde istenmeyen bazı olumsuzlukları da mevcuttu. Bunlardan biri, sperm hücrelerinin dakika 3 bin devir gibi bir hızla dönmesi sonucunda hücrelerin DNA ve yapılarında bazı bozulmalar meydana gelmesidir. Oysa mikro akışkanlı çiple yapılan sperm seçiminde böyle bir olumsuzluk yaşanmıyor.”