Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Bağımlılık; birey ile nesne arasında kurulan ve süreklilik özelliği olan boyutlu bir ilişkidir. Bu ilişki bireyin isteği ile başlasa da zaman içinde bireyin özerkliğini ortadan kaldıran bir özellik taşımaktadır. Bu durum zaman içinde bireyde o zamana kadar olmayan bazı tutumlar geliştirmesine yol açar. Gerek iç gerekse dış dünya ile ilişkilerinde sorunlar doğmasına neden olmaktadır.
Sigara ve Tütün Bağımlılığı
Tütün dumanında; amonyak (kimyasal temizleyici), karbonmonoksit (egzoz gazı), naftalin (güve ilaçlama), kadmiyum (araba akülerinde, pillerde), aseton (oje ve kimyasal çözücü) gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bunlardan en az 250'sinin zararlı olduğu ve 50'den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.
Tütün ürünleri sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler.
Sigarayı kendi kendinize bırakabileceğiniz gibi, ihtiyaç duymanız halinde bu konuda uzman kişilerden de yardım alabilirsiniz. Bunun için; ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı’ nı arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
Uyuşturucu Bağımlılığı
Uyuşturucu bağımlılığı, vücudun işlevlerini bozan maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.
Kişiler genellikle uyuşturucuyu ilk denediklerinde kullanımını kontrol edebileceklerini düşünürler. Oysa bir kez madde kullanmak bile son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar tekrar madde alma isteği doğar. Aynı etkinin sağlanması için maddeyi kullanma sıklığı ve miktarı artar. Bağımlılık yavaş yavaş, sinsice gelişir ve kişi genelde bağımlı olduğunun farkına bile varmaz. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Bağımlılıkla mücadelede mutlaka uzman kişilerden, kuruluşlardan destek alınız.
Bağımlılıkla ilgili başvurabileceğiniz yerler;
Aile Hekiminiz, devlet hastanelerinin psikiyatri poliklinikleri,  Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (ÇEMATEM) birimlerinden ve ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
Uyuşturucu ile Mücadelede toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla “Alo 191 Uyuşturucu Danışma ve Destek Hattı” 08 Temmuz 2015 tarihinde Bakanlığımız tarafından hizmete açılmıştır.
Alkol Bağımlılığı
Alkol bağımlılığı, diğer adıyla alkolizm alkollü içkilere tutkunluk derecesinde bağlı olma haline denir. Alkolik, alkolün kendisine ve sosyal ilişkilerine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten kendini alamayan kişidir.
Alkol kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.