24 Mayıs 2012 Perşembe
Tuncay Şanlının sevgilisi hostes çıktı
Alexten Zico açıklaması: Beşiktaşa gidebilir
Haluk Bilginer ve Aşkın Nur Yengi ayrıldıklarını açıkladı
Can Bonomo Eurovisionda kostümlü provanın birincisi oldu
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güneşli: 2/b Yasası Bazılarını Sevindirecek, Bazılarını Da Üzecek
22 Şubat 2012 / 14:57

Güneşli: 2/b Yasası Bazılarını Sevindirecek, Bazılarını Da Üzecek

Yıllardır kamuoyunu meşgul eden ve binlerce vatandaşı ilgilendiren 2/B arazilerinin satışıyla ilgili düzenleme, son şeklini almak üzere Meclis'te bekl...

Yıllardır kamuoyunu meşgul eden ve binlerce vatandaşı ilgilendiren 2/B arazilerinin satışıyla ilgili düzenleme, son şeklini almak üzere Meclis'te beklerken, kanun tasarısının birçok vatandaşı memnun edeceği, birçoğunu da üzeceği belirtildi.

Milli Emlak Denetmenleri Dernek Başkanı Hazım Güneşli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üzerine mahalle kurulan İstanbul, Antalya, Muğla, Samsun, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ilimizde 2/B alanlarının satışını sağlayacak yasa birçok vatandaşımızı memnun ederek, birçok problemi çözeceği gibi yeni problemleri ortaya çıkaracak ve birçok vatandaşımızı da üzecektir.” dedi.

Yıllardır el atılamayan, üzerinde 8–10 katlı binaların yükseldiği taşınmazlarda yaşanan hukuki problemleri sona erdirecek 2/B yasasında sona yaklaşıldı. Yasanın uygulanmasına zemin hazırlamak üzere 2010 yılından beri Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Denetmenleri, yoğun olarak çalışarak taşınmazların ekonomik değerlerini belirledi.

Milli Emlak Denetmenleri Dernek Başkanı Hazım Güneşli, bu arazilerin emsal satış değerinin bulunmaması, emlak vergisine esas değerlerin gerçeği yansıtmaması, parsellerin zeminde aplikasyonunda yaşanan sıkıntılar ve bilirkişi bulmaktaki zorluklara rağmen adım adım bu alanların dolaşılarak raporlandırıldığını dile getirdi.

“Tasarının 6’ncı maddesinin 7’nci paragrafında, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemlerinin, 01.05.2010 tarihinden itibaren tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacağı belirtilmektedir.” diyen Güneşli, “Bu tarih itibariyle söz konusu taşınmazların satışa konu edilebilmesi yasal olarak mümkün olmadığı için bu tarihlerde kıymet takdiri kararı alınmış olması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Güneşli, “Bu aşamada Milli Emlak Denetmenleri tarafından yürütülen işlemler 2/B alanlarının ekonomik değerlerinin belirlenmesi çalışmaları olarak değerlendirilmelidir. Bu sebeple satışa konu olacak taşınmazlarla ilgili kıymet takdir kararlarının Kanunun çıkmasından itibaren hızla alınması gerekmektedir. Ekonomik değerlerinin belirlenmesi çalışmaları tamamen istatistiksel bazda yapılan çalışmalardır.” dedi.

"TECRÜBESİZ PERSONEL YASADAN BEKLENEN FAYDAYA SEKTE VURACAK"

Çalışmaların kanundan önce tamamlanmasının, ortak belirlenmiş yöntemlerle yapılmamasının sübjektif özellikler taşıyacağı ve bölgesel olarak farklılıklar gösterebileceğini aktaran Güneşli, bu farklılıkları gidermek ve uygulama birliği sağlamak adına bölgeyi iyi tanıyan Milli Emlak denetmenlerine çok iş düştüğünün altını çizdi.

Güneşli, “Yasa tasarısı madde madde irdelendiğinde uygulamada karşılaşabilecek güçlüklere karşı mutlaka güçlü bir denetim mekanizmasının bulunması gerektiğini göstermektedir. Bakanlıktan gönderilecek yıllardır idari görevle iştigal eden, Denetim konusunda tecrübesiz, yöreyi tanımayan personelin çalışmaları Yasadan beklenen faydaya da sekte vuracaktır.” uyarısında bulundu.

DENETİM ELEMANLARI İŞLEVSİZ HALE GETİRİLDİ

Son zamanlarda yapılan KHK düzenlemeleri ile denetim görevi yürüten Milli Emlak denetmenlerinin, işlevsiz kılındığını idari görev yapan uzmanlarla birleştirilerek, hem idari görevi yerine getiren hem de denetleyen bir işlevsiz mekanizmaya dönüştürüldüğünü aktaran Güneşli şöyle konuştu: “Oysa yönetmelik İdare hukuku anlamında genel idari düzenlemedir. Denetim gibi önemli bir hususun nasıl kullanılacağının kanuni düzenlemede belirtilmeden yönetmelikle düzenlenmesi nasıl bir verim sağlayacaktır? Bu bağlamda kamu taşınmazlarında elzem olan denetimin sağlanabilmesi için yol gösterici, sorunlara çözüm önerisi getiren denetmen ve kontrolörlerin bir an önce ayrı bir unvan altında (uzman denetçi vb.) birleştirilerek tek çatı altında toplanması gerekmektedir.”

CİHAN

YORUMLAR
Bakalım ne olacak
Cengiz
Milli emlak denetmenleriyle ilgili neler yaşandı bilmiyorum.
Fakat daha önce DOP larla ilgili yapılan kesintileri milli emlakdan satın alinnmak istendiğinde piyasa degerlerinin üstünde fiyatlandirdiklarini gördük.
Umarım yine emlakçılara sorarak sadece değerlendirme yapmazlar.
Aksi taktirde kimse alamaz.
Ve malesef siyasilerin vaat ettikleri gibi değilde Sonradan kimler alır bu yerleri bilinmez.
22 Şubat 2012 Çarşamba 22:13
95.211.127.93
Maliyede 2/b
Mehmet YERSEL
Maliye Bakanlığı orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazların satışına imkan veren yasayı çıkarırken bu yasayı uygulayacak birimleri ziyadesiyle mağdur etmek için elinden geleni yapmaktadır.
22 Şubat 2012 Çarşamba 19:27
95.211.127.93
acil yapılanma
meltem paksoy
ileride geriye dönüşü olamayacak hataların yapılmaması ve hata payının minimalize edilebilmesi için 2b çalışmalarında denetim elemanlarına çok önemli işler düşmektedir. bu nedenle kontrolör ve denetmenlerin acilen yeniden yapılandırılması gerekmektedir.
Ülke menfaatleri bunu gerektirir.
22 Şubat 2012 Çarşamba 16:47
95.211.127.93
ÜYE İŞLEMLERİ
MAGAZİN