Maklube, (Arapça: مقلوبة "dönüştürülmüş") Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi, Türkiye'de de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen bir yemektir.

Yemeğin çok farklı hazırlanışları olup, Orta Doğu'da ve de Dünya'da en çok rağbet gören Suriye-Filistin şekline göre kuzu eti çam fıstığı ve bademlerle dibi zeytinyağlanmış bir tencerede kavrulur. Sonrasında tencerenin dibine kızartılmışpatlıcan döşenir. Üzerine et, onun üzerine de pirinç döşenir, tekrar patlıcan tekrar et tekrar pirinç döşenerek tencere doldurulur az bir su ilave edilerek karıştırmadan pişirilir. Pirinçler pişince tencere büyük bir sofra tepsisine ters kapatılarak boşaltılır. Pirince bol bol karabiber ve başka baharatlar eklenir.

Etli Maklube Tarifi

MALZEMELER
3 orta boy patlıcan
4 bardak pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz
Patlıcanı kızartmak için 1,5 çay bardağı sıvıyağ
Pilav için 6 bardak kaynamış su
Yarım kg kuşbaşı et (kuzu veya dana)
3 sivribiber
Yarım paket margarin

Tarifi
Etin üstüne su eklenip tencerede pişirilir. Et suyunu çekince margarin ve sivribiberler eklenip kavrulur. Karabiber, yenibahar eklenir. Patlıcanlar alaca soyulur ve boyuna dilimlenir. Sıvıyağda kızartılır. Kızartılan patlıcanlar tencerenin dibinden yukarı doğru dizilir.
Tercihe göre kavrulan etler veya mantarlar tencerenin dibine konur. Üstüne daha önceden 10 dakika tuzlu ve kaynar suda bekletilmiş pirinç süzülüp boşaltılır. Tuz ve 6 bardak kaynamış su pirincin üstüne eklenir. Kaynadıktan soma kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Yarım saat demlendikten sonra, yuvarlak tepsiye ters çevrilir.

12.01.2024 Tarihli Diyanet Cuma Hutbesi 12.01.2024 Tarihli Diyanet Cuma Hutbesi